Доступність посилання

ТОП новини

Депутати Львівської облради конфліктують через комуністів та «регіоналів»


Галина Терещук Львів, 1 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Депутати Львівської облради на останній сесії (18 березня) ухвалили рішення про звернення до Президента України з вимогою, щоб Віктор Ющенко ініціював подання до суду про заборону діяльності КПУ, Партії регіонів та інших «антидержавних сил». Однак досі своє звернення Львівська облрада не надіслала Главі держави, а 9 депутатів відкликали свої голоси під документом.

Звернення про заборону «антидержавних політичних сил» підтримали 64 депутати зі 120. Такою була реакція львівських обранців на березневий з''їзд депутатів усіх рівнів у Сіверськодонецьку.

Як заявив Радіо Свобода депутат облради, член Української республіканської партії Ростислав Новоженець, у Сіверськодонецьку «принижувалась честь і гідність української нації». І як доказ він пред’явив диск із записами виступів на цьому з''їзді. За словами Ростислава Новоженця, наважилися вони на такі гасла, оскільки залишилися непокараними ще за перший з’їзд у Сіверськодонецьку в 2004 році, на якому закликали до створення автономної республіки на Півдні та Сході України.

«Ми вимагаємо від Президента через суд заборонити ці політичні сили, як це дозволяє Стаття Конституції», – наголосив Ростислав Новоженець.

9 депутатів відкликали свої голоси

Проти рішення депутатського корпусу звернутися до Президента з вимогою сприяти забороні «антидержавних сил» виступив голова Львівської облради Мирослав Сеник. На його думку, депутати «опустили» представницький орган влади. Мирослав Сеник досі не підписав рішення. Тому Ростислав Новоженець оскаржив його дії в обласній прокуратурі.

«Ми просимо, щоб прокуратура вплинула на Мирослава Сеника і він підписав це рішення, але він зараз відпочиває у Парижі», – зазначив Ростислав Новоженець.

Заступник голови Львівської облради Лев Захарчишин у числі 9 депутатів, які відкликали свої голоси під зверненням. Він пояснив Радіо Свобода, чому змінив свою позицію з вимогою до Президента ініціювати через суд заборону КПУ та Партію регіонів.

«Воно було останнім питанням у порядку денному, просто багато депутатів не зрозуміли, що ми голосуємо рішення, яке не було відповідно відредаговане», – зазначив Лев Захарчишин.

На найближчій сесії керівництво облради обіцяло поставити питання про заборону «антидержавних сил» на переголосування. Але, оскільки 9 обранців різко змінили свою думку, то, очевидно, звернення львівських депутатів так і не дійде до Президента.
XS
SM
MD
LG