Доступність посилання

ТОП новини

Буш відходить, а Путін залишається – тому в Бухаресті НАТО нічого не вирішить, очікуючи на нового керівника Білого дому? (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 1 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса в очікуванні бухарестського саміту НАТО. Чи не всі газети сходяться на тому, що у час політичного роздоріжжя в США, напередодні виборів президента, зміни політичного караулу в Росії, не слід очікувати якихось рішень у Бухаресті з приводу НАТО. Преса Європи також відзначає, що візит Буша-молодшого до Києва відрізняється від візиту його батька сюди півтора десятка років тому. А Україна, як була на початку 90-х «предметом перетягування линви між Заходом і Москвою, так і залишається нею і сьогодні».

Німецька «Зюддойче Цайтунґ» вважає, що від саміту НАТО в Бухаресті не варто очікувати якихось вагомих результатів. Ця газета пояснює це частково тим, що жоден зі старих членів НАТО не бажає обговорювати важливі питання з «кривою качкою», президентом США, який покидає свою посаду. «Зюддойче Цайтунґ» наголошує, що «союзники мають наміри почекати наступного господаря чи господиню Білого дому і зрозуміти, куди він чи вона захоче повести НАТО». Ця ж газета зауважила, що Володимир Путін, навпаки, залишається і лише пересідає у крісло прем’єр-міністра, тому, на думку «Зюддойче Цайтунґ», в Бухаресті до його слів прислухатимуться дуже уважно.

В інтерв’ю французькій «Фіґаро» колишній міністр оборони України Анатолій Гриценко назвав прагнення України отримати від НАТО План дій щодо членства закономірним розвитком зовнішньо-політичного вектора Києва. А небажання деяких країн НАТО підтримати Україну в Бухаресті, на думку Гриценка, може призвести до «розпалювання російської параної» на кордоні з Україною. Гриценко також додав, що, враховуючи страх Росії перед усіма, їй слід «переїхати в Антарктиду».

Британські газети «Таймс», «Дейлі Телеґраф» вказують на те, що «Німеччина створила коаліцію з приблизно 12 країн, включно з Францією, які, очевидно, виступлять у Бухаресті проти прийняття в НАТО України та Грузії». «Дейлі Телеґраф» наводить також слова грузинського президента Саакашвілі про те, що така позиція Німеччини і Франції підштовхне Росію до більш «агресивних і провокаційних дій».

«Файненшел Таймс» наводить у вівторок слова колишнього Президента України Леоніда Кравчука. Він переконаний, що «нині світові лідери, хоча і з оглядкою на Росію, але все ж чітко бачать в Україні майбутнього члена НАТО і ЄС».

Лондонська «Таймс» і європейське видання «Волл Стріт Джорнел» інформують про протести лівих сил у Києві проти візиту Джорджа Буша і проти вступу в НАТО. Газети зауважують, що після зустрічі лідерів країн НАТО в Бухаресті американський президент відлетить до Сочі, де він продовжить переконувати Путіна у мирних намірах Заходу щодо Росії. «Волл Стріт Джорнел» також наводить слова радника президента США Стівена Хадлі про те, що НАТО «готується до довготривалої боротьби», як в Афганістані, так і у світі в цілому, і потребуватиме для цього нових зусиль і нових союзників.
XS
SM
MD
LG