Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО немає одностайності через Росію, Україну і Грузію


Віталій Єреміца Брюссель 1 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Євроатлантичні прагнення України та Грузії та агресивна політика Росії у цьому питанні розділили погляди європолітиків на дві частини. Хоча офіційні представники НАТО твердять, що розколу немає, події останніх днів свідчать про зворотнє.

Країни-члени НАТО ведуть жваві дискусії стосовно можливого натовського майбутнього України та Грузії. Франція та Німеччина відкрито негативно висловлюються щодо української та грузинської кандидатур. Місцеві аналітики навіть констатують про розкол у лавах Північноатлантичного альянсу.

Голова прес-служби НАТО Джеймс Аппатурай намагається переконати, що цього не сталося, що йде звичайний переговорний процес.

«Кожне непорозуміння між сторонами одразу називають «розколом». Ми б віддали перевагу іншій назві – «дискусія». Тож, коли ви читаєте щось на кшталт «розбрат у НАТО» чи «розкол у НАТО», слід розуміти, що у НАТО далі йдуть дискусії. Саме так ми працюємо. Як, власне, і в Євросоюзі, і в ООН. Ми говоримо доти, доки не дійдемо згоди», – зазначив Джеймс Аппатурай.

«Деякі країни ЄС мають подвійні стандарти у відносинах із Росією»

Навіть на переговорах про нову угоду між Євросоюзом та Росією не було порозуміння. Інтереси Москви продовжують активно лобіювати ті ж Німеччина та Франція. Литва і Польща – активні вболівальники за інтереси України – виклали свої умови, зазначивши, що готові до діалогу з Росією, якщо інші країни-члени ЄС відмовляться від подвійних стандартів.

Постійний представник Литви при Євросоюзі Юрґіта Апанавічуте зауважив: «Наша позиція є незмінною у тому, що Європейський Союз повинен говорити в один голос. Особливо у відносинах із Росією всі стратегічні аспекти європейської політики – енергія, безпека, зовнішні стосунки – слід висловлювати одностайно. Та деякі країни ЄС мають подвійні стандарти у відносинах із Росією. Ми б хотіли цього уникнути», – заявила Юрґіта Апанавічуте.

Вона додала, що Литва залишатиметься на позиції захисту бажання України та Грузії приєднатися до ПДЧ, бо це є складовою руху в бік демократизації.
XS
SM
MD
LG