Доступність посилання

ТОП новини

Нижня палата польського парламенту ратифікувала Лісабонський договір ЄС


За ратифікацію висловились 384 депутати, проти – 56 парламентаріїв. Тепер документ, який повинен замінити європейську конституцію, має схвалити верхня палата парламенту Польщі, голосування заплановане на середу.


У вівторок за ратифікацію висловились 384 депутати, проти – 56 парламентаріїв.

Тепер документ, який повинен замінити європейську конституцію, має схвалити верхня палата парламенту Польщі, голосування заплановане на середу.

13 грудня 2007 року лідери 27 країн-членів ЄС підписали в Лісабоні нову угоду ЄС. Вона ухвалена замість проекту Конституції ЄС, ратифікацію котрої провалили на референдумах у Франції і Нідерландах в 2005 році.

Після провалу з проекту Конституції були вилучені всі положення, які вели до символічного створення єдиної держави ЄС, зокрема, положення про прапор, гімн і герб ЄС.

Новою угодою, яка одержала назву Лісабонської, вносяться зміни до Угоди про Європейський Союз, підписаної в 1992 році в Маастріхті, і Угоду про створення Європейського Співтовариства, підписану в 1957 році в Римі.

Угодою передбачається, зокрема, посилення ролі національних парламентів, зміна системи підрахунку голосів у Раді міністрів ЄС, створення посади Верховного представника Союзу у закордонних справах і політики безпеки, який, повинен, в той же час, бути віце-президентом Єврокомісії.

Угодою скорочується кількість депутатів Європарламенту з 785 до 750, посилюється роль Президента Єврокомісії, Рада ЄС перетвориться на інститут, створюється посада Президента ЄС. Крім того, змінюється система 6-місячного президентства в Радах міністрів ЄС.

Лісабонський договір мають ратифікувати всі члени ЄС до кінця 2008 року.
XS
SM
MD
LG