Доступність посилання

ТОП новини

Бухарест приймає найбільший саміт НАТО


Марія Щур Бухарест, 2 квітня 2008 року (www.Radiosvoboda.ua) – Сьогодні в столиці Румунії Бухаресті починає роботу триденний саміт НАТО. Сюди з’їхалися керівники 60 країн, експерти, аналітики, які беруть участь у конференціях, що відбуваються в рамках саміту. Це нагода виступити перед найвпливовішою аудиторією світу. Висвітлювати роботу Бухарестського саміту прибула і рекордна кількість журналістів – близько 3 500. У місті панують безпрецедентні заходи безпеки.

Бухарест зустрів гостей нетипово холодною і похмурою для цього часу погодою. Але організатори саміту намагаються компенсувати природні примхи. Те, що в Бухаресті відбувається саміт НАТО, ви б дізналися, навіть якби не стежили за новинами. Тут про високий форум говорить усе. Вже від самого летовища вас супроводжують плакати, емблеми саміту, прапори альянсу та країн-учасниць.

Про важливість і кількість гостей свідчить перекритий рух, коли для офіційних делегацій відкривають головні смуги, а весь інший транспорт відправляють вузенькими доріжками. І, звичайно, кількість людей у формі – дорожня поліція на головних трасах, поліція, охорона. Без суворої перевірки ви не дістанетесь до жодного об’єкту, пов’язаного з самітом. Навіть до готелю, де живуть журналісти, треба проходити через металошукач. Над палацом Котрочені, де проходитиме саміт НАТО, учора кружляли гелікоптери.

Місце проведення саміту незвичне

Палац Котрочені, який ще часто називають палацом Чаушеску, є кращим нагадуванням того, з чого починався шлях Румунії до НАТО. Колишній комуністичний диктатор Ніколае Чаушеску звелів поставити його в середині 80 років для Центрального Комітету Комуністичної партії та уряду. Румунський комуністичний лідер хотів здивувати світ найбільшою будівлею. Для цього знесли 12 церков, 3 монастирі, 2 синагоги та 7 тисяч будинків, тобто шосту частину міста.

Палац дійсно вражає, але неприємно. У ньому ви почуваєтесь так, ніби потрапляєте у царство орвелівського «старшого брата» – сталінська архітектура, мармурові сходи, кришталеві люстри, величезні простори навколо,в яких людина губиться і, очевидно, за задумом автора, має почуватися нікчемною перед величчю комуністичної ідеї. Зараз у цьому палаці засідає парламент, працює уряд, проходять міжнародні конференції.

Чого можна очікувати від сьогоднішнього дня?

Офіційно саміт відкривається робочою вечерею. Керівники 26 країн-членів НАТО обговорюватимуть операції НАТО, найбільшою з яких є Афганістан. Вони також будуть говорити про розширення та співпрацю з іншими країнами, переважно з Росією. Жодне з цих питань не є простим для НАТО.

Афганістан потребує набагато більшої військової присутності просто для того, щоб гарантувати безпеку. Деякі країни, навпаки, прагнуть забрати своїх військових звідти якнайшвидше. Питання розширення також не вирішене – Греція ще вчора заявляла, що не допустить появи в НАТО країни з назвою «Македонія». Та й співпраця з іншими державами не проходить гладко. НАТО не має спільної думки щодо того, чи надавати План дій щодо членства Україні та Грузії. І досі не відомо, чи приїде до Бухареста один із ключових партнерів НАТО – президент Росії. У кулуарах саміту говорять, що його приїзд залежатиме від завтрашнього рішення Альянсу щодо України та Грузії.
XS
SM
MD
LG