Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш виправляє помилку французьких і німецьких політиків, які занадто часто оглядаються на «авторитарно-мафіозну Росію» (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 2 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса публікує низку матеріалів, присвячених можливим рішенням саміту НАТО в Бухаресті. Тон цих публікацій переважно полягає у тому, що рано чи пізно Україна і Грузія стануть членами НАТО, але сьогодні, як пропонують чимало експертів, варто відкласти питання надання ПДЧ Києву й Тбілісі. Однак у пресі є голоси, що закликають не лише запросити Україну і Грузію до НАТО, а й надати їм перспективу членства в ЄС.

Німецька газета «Таґесцайтунґ» вважає, що «американцям набагато легше, аніж європейцям, давати Києву обіцянки повної підтримки щодо вступу до НАТО, оскільки відраза Москви не так швидко долітає до Вашингтона». Газета вважає, що наполегливість Буша в тому, що «Україна має коли-небудь стати складовою частиною вільного світу», є правильною і при цьому «Таґесцайтунґ» додає: «Буш виправляє помилку німецьких і французьких дипломатів, які занадто часто озираються на авторитарно-мафіозну Росію». Ця ж газета вважає, що подолати нелюбов до НАТО з боку частини населення України дуже просто, для цього «потрібно задіяти програму зі вступу до НАТО і одночасно встановити тісніші зв’язки з ЄС». Якщо ж Берлін і Париж не захочуть цьому сприяти, зауважує «Таґесцайтунґ», то інші європейці повинні взяти це на себе. Газета посилається при цьому на досвід росіян Балтики, які «нині вважають себе не меншими європейцями аніж литовці, латвійці чи естонці, бо давно зрозуміли, що прагненням до імперської величі ситим не станеш, до того ж за це прагнення доводиться платити життям і добробутом».

Проте низка британських газет сьогодні більше схиляється до підтримки надто обережної позиції Німеччини, яка вважає, що необхідно відкласти питання щодо України та Грузії. Так, лондонська «Ґардіан» пише, що «найрозумніше рішення, яке керівництво НАТО може ухвалити на цьому саміті, – відкласти, щонайменше, на рік вирішення питання щодо вступу до Альянсу України й Грузії». Інша лондонська газета, «Індепендент», вважає, що США та Україна кидають виклик Росії у питанні розширення НАТО і нагадує слова Джорджа Буша про те, що лідери країн-членів НАТО гарантували йому, що «Росія не матиме права вето стосовно того, що відбувається в Бухаресті». Тому всі сумніваються у вірогідності тих чи інших рішень Альянсу і вважають за потрібне дочекатися п’ятниці.

Європейське видання «Волл Стріт Джорнел» звертає увагу на таку серйозну реальність України, як зростання впливу нинішнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Газета пише, що Тимошенко «нині підняла свій меч на боротьбу з Москвою, з торговцями газом і низкою найбагатших людей України». У цьому виданні наголошується, що високий рейтинг Юлії Тимошенко серед населення свідчить про широку підтримку її обіцянок щодо реального будівництва в Україні демократичного суспільства і економіки західного взірця. Видання нагадує про значний досвід Тимошенко у бізнесі й про те, що у 1996 році грошові активи її компанії «Єдині енергетичні системи України» сягали 10 мільярдів доларів. Разом з тим, «Волл Стріт Джорнел» вказує на жорстку позицію нинішнього українського Прем’єра щодо деяких найбагатших людей України, зокрема Ігоря Коломойського, якого Тимошенко охарактеризувала як «нерозбірливого у засобах «рейдера», котрий за допомогою корумпованих судів захоплює чужі активи». «Волл Стріт Джорнел» наголошує при цьому, що Юлія Тимошенко «накреслює перед собою великі цілі».
XS
SM
MD
LG