Доступність посилання

ТОП новини

«Росія кличе! Батьківщина чекає!» Реакція на цей заклик мешканців Західної України спокійна


Галина Терещук Львів, 2 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Останнім часом у Києві, Харкові, Донецьку та Львові розповсюджують листівки російською мовою «Росія кличе! Батьківщина чекає!», в якій опублікований текст Указу президента Росії Володимира Путіна про добровільне переселення співвітчизників у Росію. Також вказані адреси дипломатичних представництв Росії в Україні. Ініціаторами листівки є громадські організації Львова і саме розповсюдження їх у Львові викликало хвилю невдоволення у Росії.

(radiorvoboda.ua)
«Росіянин, батьківщина тебе кличе! Прийшов час тобі і твоїй родині повертатись на свою історичну батьківщину! Ти потрібен Росії!» Далі у листівці надрукований Указ російського президента Володимира Путіна від 2006 року. У ньому заклик до росіян повертатись на батьківщину і гарантування матеріальної і моральної підтримки. «Навіщо жити у злиднях і бути непотрібним на чужій землі, – сказано в Указі, – повертайтесь на російську землю».

Андрій Павловський, голова громадської організації «Влада закону» зауважив, що це не є провокація і ніхто не виганяє росіян, а лише інформують їх про дію Указу російського президента.

«Питання дуже нагнітається. Але з’ясувалось, що Указ існує, а ніхто про нього не знає і не проводиться роз’яснювальна робота», – зазначив Андрій Павловський.

У Росію хочуть із матеріальних міркувань

Мешканці Західної України, росіяни за походженням, не вельми активно відгукуються на Указ російського Президента. 200 осіб подали заяви з бажанням повернутись до Росії, повідомили Радіо Свобода в Генконсульстві Росії у Львові.

Один із працівників, який відмовився назвати прізвище, сказав: «Ми приймаємо заяви по п’ятницях, але й так приходить щодня по 5-10 осіб. Мотивація переважно така: хочуть повернутись на свою землю, або ж приходять ті, які не мають тут житла і сподіваються його отримати в Росії, або ж там розпочати нове життя».

Біля Генконсульства якраз перебувало троє осіб. Лише одна літня жінка подавала заяву на переселення.

– Хочу там померти на своїй землі, давно хотіла виїхати звідси.

– У нас багато росіян і там теж. Немає проблеми, кому де жити».

Радіо Свобода: — Як Вам живеться в Україні?

– Оййййй...

Радіо Свобода: Виїжджати плануєте?

– Ні!


Україні час подбати про своїх співвітчизників

Юрій Антоняк, керівник центру національного відродження імені Степана Бандери, каже, що Росія, Польща та інші держави мають програми повернення своїх громадян на історичну батьківщину, тому й Україна повинна ухвалити подібний документ.

«Україна за 10 років не ухвалила такого документа, проводяться конгреси інтелігенції, але про це ні слова. Є Всесвітня координаційна рада. Але це прикро, більшість наших співвітчизників за межами держави, не за своїм бажанням», – наголосив Юрій Антоняк.

Нині тисячі галичан працюють на будовах чи у помешканнях заможних росіян у Москві та Петербурзі. Заробітки там навіть вищі, аніж у Європі. Щоб українці повернулись на свою батьківщину, передусім має бути високий рівень життя і належні зарплати.
XS
SM
MD
LG