Доступність посилання

ТОП новини

Севастополь має прихильників НАТО, але радикальні противники погрожують навіть «партизанською війною»


Володимир Притула Севастополь, 3 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Севастополі мітингували проти НАТО. Акцію протесту організувала місцева влада, тож працівники бюджетних установ мусили йти на мітинг. Втім, Севастополь має чимало і прихильників, і радикальних противників НАТО, які навіть погрожують «партизанською війною», якщо Україна таки вступить до Північноатлантичного альянсу.

(radiosvoboda.ua)
Кількатисячний антинатовський мітинг у Севастополі зібрав усе керівництво севастопольської міськради, більшість депутатів і чимало працівників бюджетних установ. Лідер севастопольських «регіоналів», народний депутат України Вадим Колісниченко позицію значної частини своїх земляків задекларував кілька днів тому на мітингу у Сімферополі: «НАТО – це відвертий конфлікт з Росією!»

Представники проросійських радикальних організацій раніше заявляли навіть про можливість початку «партизанської війни» проти «натовської окупації», але тепер, після втручання Служби безпеки України, у своїх прогнозах обережніші. «Народний фронт «Севастополь-Крим-Росія» категорично проти вступу до НАТО. Й у випадку приєднання України до Альянсу, у народу України шлях один – це возз''єднання Криму і Севастополя із Росією», – заявив один із лідерів Народного фронту Святослав Компанієць.

А його однодумець із Російського товариства Криму Вадим Мордашов зазначив: «На випадок вступу України до НАТО феодосійські події позаминулого року видаватимуться дрібною прелюдією, до того, що може статися – щонайменше, це будуть акції масової громадянської непокори. Починаючи від комуністів із козаками, закінчуючи Російською громадою Криму – тож це гра з вогнем!»

«Українська громада Севастополя активно підтримує євроатлантичний курс»

Проте у Севастополі чимало людей підтримує євроатлантичний вибір України. Мирослав Мамчак, голова Української громади Севастополя, яка об’єднує сотні людей і кілька десятків організацій, каже, що яким би не було рішення Бухарестського саміту НАТО, Громада і далі проводитиме просвітницьку роботу серед севастопольців, щоб пришвидшити вступ України до НАТО.

«Українська громада Севастополя активно підтримує євроатлантичний курс України і робитиме все можливе, щоб українська держава буде членом Європейського Союзу і НАТО. Опитування, які проводяться у Севастополі, показують, що рівень підтримки севастопольцями євроатлантичного курсу є значно вищим, аніж загалом по Україні», – заявив лідер Української громади Севастополя Мирослав Мамчак.

Матеріали до теми:

• Антинатовські та антиамериканські мітинги в Криму до приїзду президента Буша
XS
SM
MD
LG