Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську скандал довкола обласної філармонії


Ярослав Гребенюк Луганськ, 3 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську близько половини артистів обласної філармонії вимагають відставки директора Юрія Дерського, за вчинки, «несумісні з високим мистецтвом».

Директор Юрій Дерський випустив диск, присвячений творчим досягненням Луганської обласної філармонії. На обкладинці – дівчата з оголеними грудьми. На диску немає записів деяких працівників філармонії, але знайшлося місце для факіра Радж Асура – «пожирача вогню» і поп-ансамблю «МетроPOLY10», де грає син директора.

Це вже занадто, вирішили артисти. Сьогодні вони вимагають від керівництва області звільнити директора. Підписи під зверненням поставили 54 артисти.

Керівник ансамблю «Київська Русь», заслужений працівник культури України Віктор Фалалєєв зауважив: «Звісно, ніхто з нами не радився. Таке враження, що філармонія – це тільки ширма, а пропагуються зовсім інші колективи, не філармонійного жанру. Народна артистка Андріяненко співає на диску 6 хвилин, а директор філармонії —17 хвилин. При цьому він не є артистом філармонії, він просто директор».

Презентаційний диск мала б затвердити художня рада філармонії, стверджує народна артистка України Віра Андріяненко. Але новий директор художню раду не скликає, на власний розсуд бере у штат першокурсників Інституту культури.

У директора філармонії свої аргументи

Юрій Дерський – відомий композитор та продюсер, власник студії «Д». Його пісні співали знані виконавці Олег Газманов та Оксана Білозір. На посаду директора його запросили саме з розрахунком, що він вдихне нове життя у цей заклад, який уже багато років не має навіть власного приміщення. Перш за все, пан Дерський взявся за укріплення матеріальної бази.

Сам Юрій Дерський зазначає: «Вас цікавить диск? Я вам скажу. Колективи, що представлені на диску, уклали договір із філармонією – вони перераховують гроші до фонду філармонії, щоб підняти її розрахунковий рахунок. Там грошей не було 5 років. Усі гроші, які вони отримують за концерти, надходять на рахунок філармонії – артисти відмовились від гонорарів, щоб підняти фінансовий рівень філармонії».

Тим часом, заступник начальника управління культури та туризму обласної держадміністрації Людмила Валюкевич обіцяє посприяти вирішенню конфлікту: «Скарги читають, розбирають, складають комісію. І після цього вона зустрічається на місці з людьми й встановить, що є істинним фактом, а що, можливо, чисто емоційне. Звичайно, цей лист не залишиться без відповіді».

Але артисти філармонії наполягають – їхня місія пропагувати високе мистецтво. А їх перестали запрошувати з виступами в навчальні заклади, бо директор підняв вхідну ціну на концерт до 500 гривень. Таким чином, музично-освітня діяльність філармонії сходить нанівець, обурені артисти.
XS
SM
MD
LG