Доступність посилання

ТОП новини

«Солодкі ціни». Чи стабілізується ціна цукру?


Марічка Набока, Сашко Лащенко Ціни на цукор в Україні стабілізувалися, запевняють у Національній асоціації виробників солодкого продукту «Укрцукор». Тим часом у багатьох регіонах наприкінці березня середня роздрібна вартість цукру становила три з половиною гривні за кілограм. А на ринках і в магазинах вона сягає чотирьох, а інколи й п’яти гривень. Чи справді стрибок цін загальмується?

ГЛАС НАРОДА:
Чи менше ви купуєте цукор після того, як ціна на нього зросла?
Тетяна Володимирівна, пенсіонерка:
- У мене чоловік ходить по магазинах, тож я не помітила. Але поки що на цукрі ми не економимо.
Юрій Нурбаєвич, пенсіонер:
- Не думаю, що люди будуть економити на цукрі, адже всі й варення роблять, і печуть. Я цукру мало їм, це біла смерть. Мед корисніший.
Тетяна Тихонівна, пенсіонерка:
- Я не економлю, бо в мене хороша пенсія, але знайомі мої економлять. Але ж треба, щоб харчування правильне було.
Світлана, інженер-програміст:
- Я на рік купую мішок цукру. Недавно купувала – бачу, що подорожчав. Економити більше не буду, бо це якраз той мінімум, який потрібен моїй сім’ї.
Олександр, пенсіонер:
- Я менше цукру кладу в чай, каву, трохи економлю, бо доводиться кінці з кінцями зводити.
Східні і західні ціни

На Дніпропетровщині цукор обходиться в середньому в чотири гривні двадцять п’ять копійок за кілограм. Місцева влада перекладає відповідальність за це на сусідні регіони та на місцевих покупців. Із подробицями – дніпропетровська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

«В облвиконкомі переконують, що на підвищення були об’єктивні причини. В області нема свого буряко-переробного заводу, відтак ціни на солодкий продукт диктують сусідні регіони. До того ж кажуть, що споживачі самі винні: наслухавшись коментарів експертів з телеекранів про скорочення площ посівів буряку, вони масово побігли до магазинів скуповувати цукор. Цим і скористалися торговельні мережі. Роздрібні ціни можна було б знизити за рахунок відмови від дорогого пакування, однак цього робити не слід, переконаний заступник міського голови Олександр Дорошенко:«Не можна продавати так, як було в радянські часи – алюмінієвою лопаткою в паперовий пакетик».

Отже, поки чиновники сиплять лише солодкими обіцянками, цукор може навіть подешевшати – коли підвезуть обіцяні тисячі тонн із Держрезерву».

На ринках Львівщини продавці реалізують цукор по п’ять і більше гривень за кіло. У відповідь інспекція з контролю за цінами взялася розібратися у ситуації. Що з цього вийшло, розповідає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Слухати репортаж:


«Без цукру держава не залишиться»

Цього року мінімум 20 цукрових заводів змушені будуть закритися. А наступного року в Україні залишиться максимум 60 заводів, хоча нині їх діє удвічі більше. Про це заявив «РБК-Україна» експерт Сергій Наливка. На його погляд, основною причиною закриття підприємств стануть низькі ціни на цукор на внутрішньому ринку, а також звуження сировинної бази. Зі свого боку представник «Укрцукру», який не побажав назватися, підтвердив Радіо Свобода, що така проблема є і вона впливає на ціни:

«Цукрові заводи зараз продають цукор за 2 гривні 20 копійок - дві гривні 30 копійок… Це на збитки собі. За рахунок цього ми втратили 192 заводи, в минулому сезоні працювало лише 110. Тут також є проблема приватизації. Заводи продають у три рази дешевше, ніж металобрухт, який у них є. До того ж, за останні роки ресурси виросли, а цукор приблизно в одній і тій самій ціні».

Ціни на цукор в Україні нестабільні. 2005-го року вони стрибнули на 22%, у 2006-му, навпаки, знизилися на 2%, а торік зросли на відсоток. Тепер чергове, серйозніше підвищення. Як кажуть цукровиробники, торік собівартість тонни цукру була понад 3 тисячі гривень, а продавати його доводилося по 2700. Тобто, цукрові заводи працюють на збиток собі. Взагалі цукру в Україні вдосталь, навпаки слід шукати, куди його збувати, заявляють у Національній асоціації цукровиробників «Укрцукор»:

«Без цукру держава не залишиться. Проблема у відсутності ринків збуту. Цукор стоїть, цукровик не може його продати. Загалом цукор є, споживачі мають бути спокійні».

Ціни на цукор в Україні стабілізувалися, стверджує голова правління Національної асоціації цукровиробників «Укрцукор» Микола Ярчук. За його даними, гуртові ціни впали до трьох тисяч гривень за тонну. Торгівля наситилася солодким продуктом. І тому можна констатувати, що цукру Україні вистачає, вважає Микола Ярчук. У коментарі Радіо Свобода він назвав єдину об’єктивну причину недавнього стрибка цін на цукор:

«Єдина причина об’єктивна — це те, що собівартість цукру три тисячі двісті гривень за тонну, а цукрові заводи вимушено його продавали задля того, щоб погасити кредити, які брали, а для цього потрібні фінансові ресурси».

У розпал подорожчання уряд пообіцяв додати цукру тим регіонам, де вартість його збільшилася. Міністерство аграрної політики ініціювало інтервенції солодкого товару. Докладніше про це Радіо Свобода розповів заступник міністра аграрної політики Іван Демчак.

«Прийнята зараз Постанова уряду, в якій передбачена інтервенція цукру з Державного продовольчого резерву та з Державного матеріального резерву. Точки, які продають роздрібний товар, будуть брати його в межах 3 гривні 2 копійки».

Уряд прагне обмеження торгових надбавок на найнеобхідніші продукти - 15%. Раніше торгова націнка на такі товари сягала іноді 50%. Зі свого боку президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич вважає особливо важливим уникнути адміністративних методів регулювання ситуації на цукровому ринку: «Якщо ефективно будуть вживати дії ринкового механізму, збалансування попиту і пропозиції, і в цей час ціни будуть збиватися інтервенціями, то за таких умов можна прогнозувати стабільну ціну від 3 до 4 гривень». Цукровиробники продовжують наполягати: при всій важливості збереження стабільних цін на цукор, важливе й збереження цукрової галузі в Україні.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG