Доступність посилання

ТОП новини

Українські правозахисники закликають росіян тверезо оцінювати Голодомор 1930-х років


В оприлюдненій у п’ятницю заяві вони звернулися до російської інтелігенції з проханням висловити свою позицію щодо «геноцидної політики КПРС та уряду СРСР щодо українського народу в 1930-х роках». За словами колишнього політв’язня Левка Лук’яненка, заяви, які останнім часом лунають із російського боку на тему Голодомору, є «замовленням певних кіл у російській владі».

В оприлюдненій у п’ятницю заяві вони звернулися до російської інтелігенції з проханням висловити свою позицію щодо «геноцидної політики КПРС та уряду СРСР щодо українського народу в 1930-х роках».

За словами колишнього політв’язня Левка Лук’яненка, заяви, які останнім часом лунають із російського боку на тему Голодомору, є «замовленням певних кіл у російській владі».

Днями російський письменник, лауреат Нобелівської премії Олександр Солженіцин у своїй статті в газеті «Ізвестія» засудив спроби українських політиків переконати світову спільноту в тому, що голод 1930-х років був геноцидом української нації.

Схожу заяву оприлюднила і Держдума Росії. Російські депутати наголосили: на їхню думку, «Немає жодних історичних свідчень, що голод організовувався за етнічною ознакою. Тому трагедія не може мати міжнародно встановлених ознак геноциду і не повинна бути предметом сучасних політичних спекуляцій».

Українська влада активно порушує питання Голодомору, закликаючи міжнародну спільноту визнати голод 1932–33 років геноцидом. Парламенти чи уряди понад десятка країн офіційно визнали Голодомор геноцидом українців.

Від голоду в Україні в 1932–33 роках, за різними оцінками, загинули від 4 до 10 мільйонів людей.
XS
SM
MD
LG