Доступність посилання

ТОП новини

НАТО пообіцяла Україні майбутнє членство завдяки президентові Польщі – міністр закордонних справ Чехії в інтерв’ю Радіо Свобода


Мар’яна Драч Прага, 4 квітня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Рішення НАТО відмовити Україні і Грузії у Плані дій і водночас пообіцяти майбутнє членство здивувало багатьох оглядачів. Напередодні бухарестського саміту було відомо про розбіжності всередині НАТО, що Німеччина і Франція проти долучення українців і грузинів до Плану дій для членства, а так звана «нова Європа» таку політику підтримує. Радіо Свобода розпитало про подробиці міністра закордонних справ Чехії Карела Шварценберґа, який брав участь у саміті НАТО в Бухаресті.

Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ
Р. С.: Як народився такий компроміс щодо України і Грузії?

К. Ш.: Гадаю, що дискусія була дуже цікавою, тому що були два погляди. Деякі держави – Сполучені Штати, Польща, ми (Чехія) і так далі – підтримували План дій для членства для України і Грузії. Інші країни на чолі з Німеччиною і Францією дуже обережно виступали проти. Дискусія тривала весь вечір у середу. Вранці у четвер було засідання комітету, який мав узгодити спільний текст. Зрештою, за участі американців і німців документ написали і поширили. Перший проект не був поганим. Коли (польський міністр закордонних справ) Радек Сікорський і я на нього глянули, то сказали, що хоч текст і не ідеальний, але з ним можна жити. Але тут президент Польщі Лех Качинський сказав, що це неприйнятно. Розпочалася дискусія. Учасники засідання розділилися. Поляки вивели з кімнати групу, переважно з держав Балтії, на окрему нараду. Після цього всі разом провели нове засідання, і з’явився остаточний текст заяви.

Р. С.: Чого бракувало в першому проекті, що змусило Качинського виступити проти?

К. Ш.: Не було такого чіткого зобов’язання щодо остаточного вступу України і Грузії в НАТО. І як мені здалося, полякам дуже сподобався остаточний текст. Роль Польщі (в ухваленні цього документа) була дуже важливою. Але, звісно, її підтримала низка інших країн.

Р. С.: Наскільки важко було прийняти таке формулювання німцям і французам?

К. Ш.: Гадаю, що було дуже важко, але зрештою вони погодилися.

Р. С.: Чи Ви очікуєте нової битви за Україну і Грузію на засіданні міністрів закордонних справ НАТО в грудні? Чи можна сподіватися, що тоді ці країни отримають План дій для членства?

К. Ш.: Звісно, в грудні будуть дискусії. Я не хочу перебільшувати нашої ролі. Міністри закордонних справ зосереджуються на темі обговорення. А голови держав мають озиратися та оцінювати політичні настрої в їхніх країнах, думати про політичний успіх їхньої політичної партії та влади.
XS
SM
MD
LG