Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську хочуть зберегти панно Опанаса Заливахи


Галина Добош Івано-Франківськ, 7 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Художник-монументаліст, лауреат національної премії імені Тараса Шевченка, дисидент і політв’язень Опанас Заливаха оформляв інтер’єри багатьох закладів громадського харчування в Івано-Франківську. Однією з найкращих таких робіт вважають мозаїчне панно в кафе «Білий камінь». Громадськість побоюється, чи передача приміщення банкові не призведе до його втрати, як це сталося з іншими такими роботами майстра. Серед пропонованих варіантів – узяти панно під скло, щоб воно було доступне для огляду.

Панно Опанаса Заливахи у Івано-Франківську
(RadioSvoboda.Ua)
Багато івано-франківців і не здогадувалися, що стіни популярної кав’ярні «Білий камінь» у центрі міста, на початку так званої «стометрівки», прикрашає мозаїчне панно, зроблене Опанасом Заливахою, поки не стало відомо, що замість кав’ярні тут відкриється офіс чергового банку. Що буде з роботою відомого художника, чи не «зашиють» його гіпсокартоном, як це сталося в колишньому квітковому магазині «Едельвейс», чи не буде воно знищене взагалі – такі питання першою в газеті «Галицький кореспондент» поставила місцева журналістка Наталка Голомідова.

«Коли я прийшла зі своїми запитаннями, зі своїм журналістським розслідуванням до чиновників і до наших творчих спілок, то виявилося, що вони про це знають, але в той же час ніяких ініціатив від них я не помітила. Погодилися, що так, треба захищати пам’ятку Панаса Заливахи, але я була здивована, що я, журналіст, починаю це робити, а не вони. Ситуація виглядає двояко, бо якщо дивитися по паперах, то все виглядає нормально», – каже журналістка.

Юридично ці інтер’єрні роботи відомого майстра не належать до категорії пам’яток чи цінностей. При продажу приміщень, де вони були, міськвиконком не прописував у договорах купівлі-продажу чи оренди умову збереження інтер’єру.

Майстер усе робив на совість

Опанас Заливаха повернувся до Івано-Франківська у 1970-му після 5-річного ув’язнення в мордовських таборах суворого режиму. На роботу в Художньому фонді, з огляду на свої переконання і відмову покаятися, розраховувати не міг.

Рятівною стала офіційна робота майстром облаштування інтер’єрів в «Облторгрекламі». Він оформляв кафе «Казка», «Медівня», «Кристал», «Вишиванка».

Деяких взагалі вже нема, в деяких інтер’єри змінені під смаки власників. Треба зберегти те, що ще є, каже голова обласної організації Національної спілки народних майстрів, заслужений художник України Василь Корпанюк.

«Можна інтер’єр якось оновити, освіжити, але все продумати, врахувати, характер інтер’єру зберегти, щоб це було постійно на виду, щоб громадськість мала можливість постійно бачити і виховуватися на тому», – каже художник.

Прохання до влади: зберегти

Володимир, який роками ходив у цю кав’ярню, каже, що можна сперечатися про мистецьку вартість таких настінних робіт, але не забувати, ким вони зроблені.

«Є мистецькі речі, де митець вкладає душу, а є просто, коли заробляв на хліб. Панно неодмінно треба залишити», – вважає франківець Володимир.

Представники творчих спілок Прикарпаття – художників, архітекторів, письменників звернулися до обласної і міської влади, власників приміщення «Білого каменя» з проханням зберегти мозаїчне панно Опанаса Заливахи. Міський голова Віктор Анушкевичус пообіцяв, що роботи видатного художника будуть збережені.

За його словами, вже надіслали звернення голові обласної ради про необхідність внести це панно в перелік нововиявлених пам’ятників історичної та культурної спадщини.

«Те ж саме будемо робити стосовно інших робіт цієї видатної людини. І це буде найкращим пошануванням його пам’яті», – запевняє франківський міський голова.

Такі ж запевнення дають власник і суборендар приміщення.

В Івано-Франківську одна з вулиць у центрі міста носитиме ім’я Опанаса Заливахи. Є також рішення спорудити пам’ятник художникові.
XS
SM
MD
LG