Доступність посилання

ТОП новини

Через складні адміністративні процедури автошляхи на Євро-2012 в Україні збудують швидше, ніж у Польщі


Єва Поштар Варшава, 7 квітня 2008 (RadioSvoboda.ua) – У Польщі поглиблюються сумніви, чи вдасться здійснити інвестиційний план щодо Євро-2012. Відомо, що через нестачу робочих рук та підвищення цін на будівельні матеріали Польща має проблеми з будівництвом доріг та автомагістралей. Парламент іще не вніс змін до відповідного законодавства з цього питання. Однак є в Польщі й ті, хто переконаний в успішному проведенні Чемпіонату з футболу Євро–2012. Серед них одна з найбільших будівельно-монтажних фірм. От лише в якій країні ця фірма докладе свої руки?

Компанії Polimex-Mostostal тісно на польському ринку будівельних послуг. Тому, на думку менеджерів, Cхід та Південний Схід – перспективні напрямки розвитку підприємства. Вони вважають, що компанія поступово нарощує виробничий потенціал, однак його нераціонально використовують удома.

Керівники підприємства не нарікають, так, як це робить більшість поляків, на те, що в країні не вистачає робочих рук для проведення підготовки до чемпіонату Євро-2012. Фахівці є в сусідніх державах, зокрема в Україні, переконує голова правління компанії Конрад Яскула.

«Перед нами море роботи. Ми, як спеціалізована компанія, готові до цього. Часу залишилось обмаль. І Польща, і Україна однаково запізнилися з підготовкою до Євро-2012. Невдовзі настане гарячий час, коли накопичиться робота для підготовки до чемпіонату. У цей час будемо ділити роботу між собою так, щоб працювати пліч-о-пліч: ми – в Україні, українці – у нас», – каже керівник польської фірми.

Полякам в Україні вигідно

Перший крок в Україну будівельно-монтажна компанія Polimex-Mostostal уже зробила. Її підрозділ працює в Україні, а недавно виграв конкурс на будівництво житлових будинків підвищеного стандарту в Києві. У містах Червонограді та Житомирі починають працювати потужні польські заводи, що виробляють сталеві монтажні елементи.

Конрад Яскула переконаний: якщо його фірмі у Польщі складно дається будівництво автошляхів, то виробничий потенціал підприємства слід перенести в Україну. Він каже, що автошляхи, які до початку Євро-2012 мають з’єднати Польщу й Україну, можна починати будувати не конче від Польщі, а, так би мовити, з українського кінця.

«Зараз виробничий потенціал компанії набагато перевищує можливості його використання вдома. Для реалізації будівельних проектів, які зараз розробляються в Польщі, не потрібен такий потенціал. По-друге, цих проектів надто мало через затягування адміністративних процедур у таких галузях, як модернізація автошляхів та будівництво нових автомагістралей», – каже він.

Конрад Яскула спростовує ще один стереотип, поширений серед багатьох польських підприємців, про те, що в Україні малосприятливий клімат для іноземних інвестицій.

«В Україні спрощення адміністративних процедур іде швидкими темпами і в корисному напрямку. Можна сказати, що українське законодавство щораз більше сприяє іноземним інвесторам, у тому числі польським», – каже керівник польської будівельної фірми.
XS
SM
MD
LG