Доступність посилання

ТОП новини

Які причини росту інфляції в Україні? Що може її зупинити? Чому українські олігархи не зберігають гроші на депозитах? (Огляд преси)


Ірина Біла Київ, 8 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Інфляція в Україні за останній квартал склала 9,7%. Це більше, аніж прогноз уряду за весь рік, зазначає більшість сьогоднішніх газет, і кожна по-своєму коментує, чому. Так, експерти «Газети по-київськи» пояснюють причину втричі більшого знецінення гривні, аніж прогнозувалося, підвищенням добробуту українців, ростом фактичного оподаткування і збільшення соціальних виплат.

А ось у самому Кабміні, як пише газета «Сегодня», в причинах інфляції звинувачують попередній уряд, а також світове подорожчання нафти. І сподіваються, що інфляцію зупинить гарний урожай. Стаття називається «Ціни ідуть на рекорд і знижуватись не хочуть».

Передусім, потрібно зрозуміти: ціни підвищує не Кабмін, зазначає експерт газети «День». Завдання уряду полягає в тому, щоб створювати умови, які мінімізували б мотивацію суб''єктів ринку до підвищення цін на товари, що продаються ними. Нарівні зі спробами продавців «зняти вершки», у підвищення ними цін існують і більш серйозні мотиви. Про них докладніше йдеться в публікації «Відгадка інфляції, або Чи можна споживати більше, ніж виробляєш?»

Чому олігархи не тримають гроші у вітчизняних комбанках, запитує газета «Голос України» і відразу ж відповідає: тому, що не бачать сенсу, оскільки процентні ставки не дають можливості накопичувати гроші – інфляція ж бо. Скажімо, за підсумками лютого, коли середньорічна інфляція становила майже 22%, а середні ставки за депозитами не перевищували 15%. Зростання номінальних доходів мало що важить, коли воно не супроводжується зростанням продуктивності праці. Взагалі ж, ухвалюючи держбюджет на рік нинішній, уряд квапився усім сподобатися. Про це читайте в статті «Хоч голова в кущах, хоч груди в хрестах».

Американська співачка українського походження Квітка Цісик жила в одному з найдорожчих районів Нью-Йорка. Її альбом «Два кольори», доволі дорогий проект, Квітка робила власним коштом, не вимагаючи гонорарів. Докладніше про співачку, якій би днями виповнилося 55 років, розповідає газета «Факти».
XS
SM
MD
LG