Доступність посилання

ТОП новини

Президент Лукашенко бажає поліпшити свій імідж у непростий для нього час


Валерій Каліновський Мінськ, 8 квітня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Провідний британський фахівець з піару та реклами лорд Тимоті Белл розпочав працювати на президента Білорусі Олександра Лукашенка. Перші пропозиції лорда Белла про поліпшення іміджу Лукашенка в адміністрації президента Білорусі ще не коментують.

Наразі ці пропозиції вивчаються; не відомо, чи бачив їх сам Олександр Лукашенко, який останнім часом перебував із візитом у В’єтнамі.

Раніше адміністрація президента Білорусі висловлювала велику зацікавленість у тому, щоб саме лорд Белл взявся за піар президента Лукашенка та поліпшив імідж сучасної Білорусі у світі.

Тимоті Белл минулого місяця безпосередньо зустрічався з президентом Олександром Лукашенком і висловив свою зацікавленість у підписанні контракту. Речник президента Лукашенка Павел Льогкий пізніше заявив, що білоруський президент дійсно хоче поліпшити свій іміджу у світі і що Тимоті Белл наразі має достатньо позитивної інформації про Білорусь і розуміє, що це спокійна країна, далеко не така, як її малюють на Заході.

Скільки коштуватиме піар-контракт компанії лорда Белла з білоруським урядом, не відомо. Сам лорд Белл якось визнав лише, що це буде одне з його найвигідніших замовлень. Деякі спостерігачі вважають, що йдеться про десятки мільйонів доларів.

Недешеві енергоносії, недешевий і піар

На що ж підуть кошти і які саме засоби хоче використати лорд Белл? В інтерв’ю газеті The Moscow Times він заявив, що хотів би представити Білорусь як друга Заходу та Росії одночасно, показати, як живуть у цій країні люди, як у Білорусі підвищуються зарплати та пенсії, і що він навіть готовий пропонувати Лукашенкові робити якісь зміни в його політиці. Але в цілому його пропозиції та методи поки що залишаються в таємниці.

Те, що така потреба у піарі виникла тепер, після того, як 14 років Лукашенко мало цікавився поліпшенням свого іміджу на Заході, пояснюється перш за все економічними проблемами. Нині, коли Росія відмовилася підтримувати білоруську економіку дешевими енергоносіями, Білорусі конче потрібні західні інвестиції. А для них і потрібен імідж на Заході, інший, ніж «остання диктатура в Європі».

Минулого місяця, якраз після зустрічі лорда Белла з президентом Лукашенком, у Мінську відбулися масові арешти демонстрантів та обшуки КДБ в квартирах десятків незалежних журналістів. Багато хто в Мінську іронічно називає ці репресивні дії білоруської влади першою піар-акцією Олександра Лукашенка та Тимоті Белла.

За великий гонорар – складна робота

Ці події, на думку оглядачів, дійсно свідчать, що британський фахівець узявся за дуже складну роботу. Цікаво, що він сам в інтерв''ю «Єврорадіо» сказав, що нічого не знав про ці події, що почув про них лише від журналістів і навіть після цього не був готовий якось їх прокоментувати.

У цілому ж фахівці в галузі піару не дуже заздрять гонорарам лорда Белла – адже імідж Білорусі вже склався: це імідж закритої авторитарної держави, президента, який не змінюється 14 років, економіки, яка досі регулюється адміністративними засобами, та багато іншого.

Матеріали до теми:

• Лукашенко найняв одного з найвидатніших британських імідж-консультантів
XS
SM
MD
LG