Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати чи порушники? Приватизація по-рівненськи


Валентина Одарченко Рівне, 9 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Три рівненські адвокати заявили про свавілля працівників УБОЗу, які провели обшук у їхній фірмі – Товаристві з обмеженою відповідальністю «Західноукраїнський юридичний альянс». Зовсім інакше думають правоохоронці, котрі заявляють: вони були змушені попередити черговий економічний злочин.

Камінь спотикання: У грудні 2006-го цей об''єкт на рівненській Набережній було «придбано» за... 170 тисяч гривень
(radiosvoboda.ua)
Сьогодні співзасновники «Західноукраїнського юридичного альянсу» оголосили журналістам про «кричуще порушення їхніх прав» трьома правоохоронними інстанціями – прокуратурою, судом і міліцією.

Коли минулої суботи до їхнього приміщення на вулиці Петра Могили прибули міліціонери з постановою суду на обшук, адвокати попередили їх, що вважають такі дії незаконними, розповів один із них, Руслан Шевчук.

«Це приміщення перебуває в оренді в адвокатів. Його обшукувати не можна – немає на те законних підстав. Ми застерегли працівників УБОЗу, що стаття 10 Закону України «Про адвокатуру» забороняє втручання в адвокатську діяльність, вимагання в адвоката будь-яких відомостей, які становлять адвокатську таємницю», – сказав Шевчук.

Адвокати зателефонували до прокуратури. Однак начальник відділу прокуратури області Петро Мулярчук, який прибув на місце, наголосив: «Є постанова суду про проведення обшуку в даному приміщенні. Розслідується кримінальна справа».

Справа стосується незаконного відчуження дитсадка, котрий колись належав Львівській залізниці, повідомив виконувач обов’язків начальника Управління боротьби з організованою злочинністю Рівненського МВС Василь Коваль.

Хто ж створить прецедент?

Півтора року тому садочок продали приватному підприємству «О.С.І – сервіс» за 170 тисяч гривень, у той час як коштував він більше мільйона. Згодом підприємство збанкрутіло. Тож правоохоронці прагнуть не допустити перепродажу садочка третьому набувачеві, який, згідно з законом, вважатиметься добросовісним – і тоді держава остаточно втратить мільйон.

Але до чого тут адвокати? Справа в тому, що один із них, Сергій Удовиченко, вказав адресу, за якою проводився обшук, як адресу для звернення кредиторів, каже керівник рівненського УБОЗу Василь Коваль, цитуючи справу про банкрутство попереднього власника дитсадка: «Головою ліквідаційної комісії є Сергій Удовиченко. З питань кредиторських претензій звертатися до ліквідатора за адресою: місто Рівне, вулиця Петра Могили, 18, квартира 3».

Насправді Товариство з обмеженою відповідальністю «Західноукраїнський юридичний альянс» не є адвокатською фірмою згідно зі своїм статутом, наголошує Василь Коваль:«Чому ж вони не показали вам свій статут? А там зазначено: вид діяльності – соціальне опитування громадян…».

Тож працівники УБОЗу увійшли до приміщення фірми, отримавши доступ до всіх паперів, котрі вважаються конфіденційними.

Але оскільки серед них були матеріали справ, з якими працюють адвокати, вони обіцяють подати до суду на правоохоронців, щоб ті компенсували моральні збитки, каже Сергій Удовиченко.

«Ми створимо прецедент і намагатимемось запобігти подібним діям із боку працівників правоохоронних органів і щодо адвокатів, і щодо громадян взагалі», – заявляє адвокат.

Тож справа пішла по колу: від постанови суду на обшук до скарги адвокатів на незаконний обшук, яку вони понесли до суду.
XS
SM
MD
LG