Доступність посилання

ТОП новини

Газпромівська донька та газові перспективи


Тетяна Ярмощук Угода між «Нафтогазом» та «Газпромом» погоджена, проте і досі не підписана. Натомість у Кабміні уже найближчим часом сподіваються на підписання довгострокової угоди з російською стороною. А на українському ринку, тим часом, з’явилася донька «Газпрому».


«Нафтогаз» та «Газпром» погодили зауваження уряду до березневої угоди про газопостачання. За словами Юлії Тимошенко, це стосується, зокрема, квоти поставок газу для дочірнього підприємства «Газпрому» в Україні. Прем’єр-міністр заявляє, що «Нафтогаз», як і передбачалося, буде купувати весь імпортний газ на кордоні України та продаватиме його споживачам, а також дочірній структурі «Газпрому».

Дочірня компанія «Газпром Україна» уже отримала ліцензію

На переконання радника Прем’єра Олександра Гудими, українсько-російська газова угода буде підписана уже найближчим часом: «Утворення «Газпромом» нової дочірньої компанії «Газпром Україна», яка уже отримала ліцензію на торгівлю у межах 7 мільярдів, дає підстави сподіватися, що всі бурі уже минули і найближчими днями «Газпром» і «Нафтогаз» підпишуть ту угоду, яка стосується 2008 року. Росіяни навряд чи візьмуть одіозних особистостей, які керували «РосУкрЕнерго» чи «Укргазенего». Думаю, що це буде нейтральна фігура, про яку не будемо багато знати».

У Кабінеті Міністрів сподіваються, що вже у травні має бути підписана міжурядова українсько-російська угода на кілька років, зазначає пан Гудима. Утім, на думку директора енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимира Саприкіна, така перспектива виглядає нереально.

«Країни Центральної Азії ще не визначилися із системою ціноутворення. «Газпром» не отримав ані формули, ані якихось конкретних даних щодо цін країн Центральної Азії. Це буде, щонайраніше, наприкінці літа. Таким чином, підписувати довгострокові, стратегічні домовленості, не маючи цін виробників газу, неможливо. Більше того, не вирішені питання між «Газпромом» та Україною. А підписувати стратегічні контракти, не маючи тактичних, це не логічно», – каже директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін.

Місяць тому «Нафтогаз» та «Газпром» домовилися, що з березня по грудень в Україну мають поставити 50 мільярдів кубометрів газу по 179,5 доларів, а «Газпром» до кінця року отримує можливість реалізувати на українському внутрішньому ринку частину газу. Згодом Кабмін затвердив ці домовленості із зауваженнями та доручив «Нафтогазові» провести додаткові переговори з «Газпромом» зі врахуванням цих зауважень.
XS
SM
MD
LG