Доступність посилання

ТОП новини

Посол Єврокомісії в Македонії Ерван Фуаре: «Тільки через постійний діалог можна створити умови, що приносять тривале взаєморозуміння і тривалий мир»


Кирило Булкін Київ, 10 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ерван Фуаре – європейський політик з величезним стажем. Він офіційно представляв Європейський Союз у країнах Латинської Америки, Мексиці, Кубі, Південній Африці. Нині він працює спеціальним представником Євросоюзу в Македонії. За національністю він ірландець, тож йому добре відомі проблеми як збереження ідентичності власного народу, так і боротьби за мирне розв’язання конфліктів і суперечок. Інструмент таких рішень він бачить у постійному діалозі культур.

Ерван Фуаре
Ерван Фуаре: Якщо взяти приклад моєї країни, то знадобилося багато років, щоб подолати ненависть та нетолерантність, які існували, зокрема, у Північній Ірландії. Але тільки через постійний діалог можна створити умови, що приносять тривале взаєморозуміння і мир. Ми цього досягли в Північній Ірландії. Звісно, що ми досягли цього не самотужки. Ми вчилися на досвіді інших країн, що здійснили процес примирення.

Р.С.: Які це, наприклад, країни?

Е. Ф.: Наприклад, Південна Африка, де я мав честь спостерігати за обранням президента Мандели – це були перші демократичні вибори там. Євросоюз також підтримував комісію з примирення в цій країні. Це був надзвичайний приклад, як можна давати раду з тим, що було в минулому. Не забувати минуле, а пробачати минуле. І створювати нове суспільство, де кожна індивідуальність, незалежно від кольору шкіри, релігії, етнічної приналежності, може жити в атмосфері довіри й розуміння. І саме це ми маємо побудувати також на Балканах.

Р.С.: Чи така модель є також ключовою для Вашого бачення Європи?

Е. Ф.: Так, звісно! Це те, про що йдеться у самому понятті «Європа». Щоб подолати поділи минулого і продемонструвати, що ми можемо жити разом, маючи цей особливий досвід інтеграції, де ми не втрачаємо власної ідентичності, де країни міцнішають, але відбувається ширше групування, глибше взаєморозуміння різних культур.

Р.С.: Як Ви розумієте європейську культуру? Чи є вона сумою культур окремих європейських націй, чи, навпаки, наднаціональним явищем?

Е. Ф.: Ні, я думаю, що сила європейської культури визначається силою культурного розмаїття. І особливо важливо, щоб культурні права маленьких етнічних груп, меншин, були дотримані. Саме тому Рада Європи має багато конвенцій, що стосуються захисту міноритарних мов. Іще є країни, де далеко до повного дотримання прав меншин. Тож нові пропозиції Лісабонського договору, що вже ратифікований у багатьох країнах, відкривають новий вимір, оскільки вони включають Хартію фундаментальних прав і свобод. І це має створити більші можливості для захисту прав меншин у Європі.
XS
SM
MD
LG