Доступність посилання

ТОП новини

Інфляція в Україні: своя чи імпортована?


Марія Щур Прага, 8 квітня 2008 (www.radiosvoboda.ua) – Світовий банк попереджає, що на країни Східної та Центральної Європи очікує сповільнення зростання економіки через економічні проблеми західного світу. У зв’язку з цим представники банку закликають уряди захистити найбільш вразливі верстви населення від зростання цін на харчі та енергоносії. На території колишнього Радянського Союзу ціни на харчові продукти, за даними банку, зросли в середньому від 11% до 17%.

Для України це попередження не могло надійти більш вчасно. Зростання цін на продукти харчування в березні у порівнянні з березнем минулого року сягнуло понад 40%. І хоча зростання цін на харчі та енергоносії є світовою тенденцією, українську ситуацію погіршує бюджетна політика уряду. Це вже висновок дослідницької компанії, що входить до групи журналу «Економіст».

Інфляція в Україні суттєво більша, ніж у єврозоні

На думку компанії «The Economist Intelligence Unit» (EIU), українські офіційні особи покладають значну частину вини на світову інфляцію цін на продукти харчування та на зростання ціни імпортованих газу і нафти. І певна рація тут є, оскільки ціни на харчі і енергоносії підкрутили ціни і в Європі. Але якщо в єврозоні загальна інфляція у березні сягнула 3,5%, то в Україні 26%.

В Україні складна ситуація на ринку харчових продуктів пояснюється ще й поганим минулорічним урожаєм. Але навіть якщо справи підуть краще цього року, урядових 9,6% інфляції Україна все одно не побачить. У кращому випадку її очікують 20% річних, переконані британські аналітики.

Внутрішні причини

Інфляція цін на продукти харчування та енергоносії – не головні чинники зростання цін в Україні, адже паралельно і вже довгий час зростають ціни на послуги і на нерухомість. Уряд намагається стримати зростання цін на енергоносії, але робить це за рахунок муніципальних бюджетів. Така ситуація не триватиме довго, попереджають аналітики EIU, зокрема і тому, що наступного року ціни на газ зростуть знову.

На думку британських економістів, глибшу причину зростання української інфляції слід шукати в тому, як проводилися українські реформи упродовж останніх 18 років. А вони не збільшували виробничу базу.

Зростання пенсій, мінімальної зарплати та соціальної підтримки в цілому заклав ще попередній уряд. Але свою руку доклав і нинішній, вважають у Лондоні. Теперішній кабінет несе часткову відповідальність за березневу інфляцію, яку він спровокував виплатами заощаджень Ощадбанку.

Голоси виборців також дорожчають

Британські аналітики не передбачають, що інфляцію цього року вдасться приборкати, бо попереду нові вибори. Щоправда, інфляційний бюджет на 2008 рік дістався прем’єру Юлії Тимошенко у спадок від уряду Віктора Януковича. Та щоб Прем’єр напередодні виборів запропонувала затягувати паски, такого уявити собі британські фахівці не можуть.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко – серед найбільш імовірних кандидатів на наступних президентських перегонах. І щоб завоювати нових виборців поза своїми традиційними територіями на Заході країни і в Києві, вона запропонувала деякі популістські заходи. Серед них компенсація вкладів, яка знову вестиме до зростання інфляції, наголошують аналітики компанії EIU.

Що робити з доларом?

Ще одну проблему Україні створило невпинне падіння курсу долара. Поки він був стабільний, прив’язка гривні до долара стабілізувала українську економіку. Але тепер, коли країна отримує великі валютні вливання, він створює проблему тим, що збільшує грошову масу в обігу.

Якщо скасувати прив’язку, можна приборкати імпорт та інфляцію, яка приходить разом з ним. Та уряд водночас ризикує вибити землю з-під ніг експортерів, більшість – у політично чутливих східних регіонах країни. І невідомо, чи вони б витримали такий удар після того, як Росія підняла їм ціну на газ у майже два з половиною рази.

Реформи могли б допомогти

У цій ситуації Україні могли б допомогти ті реформи, які вона вже довго відкладає і які могли б оздоровити її економіку. Йдеться про ті реформи, які б сприяли пожвавленню виробництва, збільшенню інвестицій та полегшенню ведення бізнесу в Україні. Рано чи пізно, їх провели більшість сусідів України, які, на думку Світового банку, зможуть тепер краще пережити важкі часи, які насуваються на регіон.

А з огляду на те, що ці реформи потрібні і для реалізації бізнес-інтересів тих політичних сил, які представлені в трьох головних політичних партіях України, можливість, що їх усе ж таки проведуть, є достатньо високою, вважають аналітики компанії EIU.

Матеріали до теми:

• Плюс чотири відсотки. Інфляція в Україні продовжує зростати • Уряд «заморозив» ціни? • Інфляція в Україні: звідки вона береться, як з нею борються
XS
SM
MD
LG