Доступність посилання

ТОП новини

Земля чи люди: за що борються Президент з Прем’єром?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гості Свободи: народні депутати України Сергій Пашинський (БЮТ) та Іван Заєць («Наша Україна – Народна Самооборона»)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Кирило Булкін: Останні дні принесли новий виток загострення у стосунках між Секретаріатом Президента і урядом, між Президентом і Прем’єром, та між партнерами по коаліції: БЮТ і блоком «Наша Україна – Народна Самооборона».

Яблуком розбрату цього разу стало земельне питання, зокрема протилежні погляди сторін на роль земельних аукціонів у подоланні чи, навпаки, сприянні корупції.

Але суперечка, а то й відверта сварка точиться у набагато ширшому спектрі питань. Тут і вибори мера Києва, і низка інших проблем.

Отже, земля чи люди. За що борються Президент з Прем’єром?

А моє перше запитання стосується такого, начебто, парадоксального факту. З часу приходу Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра, критичні зауваження, а то й звинувачення Президента чи голови його Секретаріату на адресу уряду лунають на порядок частіше, ніж це було за прем’єрства Віктора Януковича.

Чим це пояснити? Іван Заєць: По-перше, я не погоджуюся з тим акцентом, який Ви зробили, тобто, за що бореться Президент з Прем’єром?Зрозуміло, що тут активною стороною виступає Президент, а, начебто, обороняється Прем’єр.

Я думаю, що тут глибше питання стоїть, ніж так, як Ви поставили.

Ну, один з другим борються…

Іван Заєць: Ну, це було б правильніше, тому що ми занепокоєні в однаковій мірі, вважаємо, що всяка боротьба всередині коаліції, боротьба всередині уряду тільки шкодить українській справі.

Тому ми зацікавлені в тому, щоб всі ці негаразди, всі ці недоречності, якісь різні бачення вирішення тих чи інших проблем вирішувалися все-таки в робочому режимі, в робочих засіданнях, ми виступаємо за те, щоб виробляти якесь спільне бачення, тобто шукати спільний знаменник.

Так, але на практиці виходить щось прямо протилежне, власне, з чого я і почав. Це впадає у вічі в порівнянні з періодом прем’єрства Януковича.

Іван Заєць: Ну, не зовсім так. Я думаю, що Ви вже просто забули, які були дебати, які буди дискусії під час прем’єрства Януковича. Хоча б згадайте ті всі дискусії, які точилися навколо того ж самого універсалу, як його перестали дотримуватися той же Янукович, його політична сила…

Сергій Пашинський: Я хочу звернути увагу, що Прем’єр так точно не бореться з Президентом.

Більше того, наша політична сила абсолютно послідовно всі ті ініціативи Президента, які ми обіцяли підтримувати, ми їх підтримуємо, і ні в якому разі ми не збираємося з Президентом боротися.

Інша проблема, що виникає, що ми є самодостатньою політичною силою. Ми не тільки вчора заявили, що ми виступаємо за земельні аукціони. Ми багато років відстоювали цю ідею.

Ми виключаємо своїх депутатів місцевих рівнів, які голосують за земельні відводи без аукціонів. Це ж не є лозунг сьогоднішнього дня, це наша програмна засада. До речі, підтримана в свій час і «НУ», що землю не можна розподіляти по принципу хабара, кумівства чи чогось іншого…

Пане Пашинський, все ж таки хотілося б почути про природу того, що відбувається зараз між…

Сергій Пашинський: Ми вважаємо, що ця природа – це абсолютно спроби деяких сил (я можу їх назвати, якщо цікаво) дестабілізувати ситуацію і в цій мутній воді…

Ну, назвіть, будь ласка, коли Ви вже так кажете.

Сергій Пашинський: Це чітко абсолютно проявляється позиція такого собі конституційного діяча, як Балога Віктор Іванович, який там тільки в чому нас не звинувачує…

А зараз я пропоную з’ясувати природу нинішнього протистояння.

Щоб дати поштовх цьому, наведу думку політолога, керівника школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Василя Яблонського. Він в інтерв’ю Радіо Свобода висловив припущення, що тертя між Юлією Тимошенко і Віктором Ющенко пов’язані з початком підготовки до президентських виборів, які відбудуться 2009 року.


Василь Яблонський: Це, що ініціює Юлія Тимошенко, воно ідеологічно якби правильно, але водночас це все якби чітко лягає у її передвиборну кампанію президентську, яка вже почалася.

І (слово незрозуміле) проблема в Україні, вона вже досягає такого загострення потужного. І Юлія Тимошенко пропонує якби вирішити. Але пропонує, знову ж таки, як це було, скажімо, і з Тендерною палатою, не завжди прозоро.

Критика з боку Секретаріату Президента є критикою, швидше, як суперника на майбутніх виборах і, очевидно, не стільки по суті питання.

Шановні гості, чи ви будете заперечувати думку, що це вже розпочато виборчу кампанію?

Сергій Пашинський: Я розумію, що те, що я зараз скажу, може викликати скепсис у моїх опонентів чи навіть слухачів. Але я досить близько знаю Юлію Володимирівну, знаю її позицію. Коли вона йшла до прем’єрства і ставала Прем’єром, то її абсолютно задовольняла роль Прем’єр-міністра при Президентові Ющенку, вона неодноразово про це публічно заявляла. І це правда.

Інша справа, що роль Прем’єр-міністра, а не помічника Балоги чи там навіть Віктора Андрійовича. Прем’єр-міністр, який несе відповідальність, згідно з Конституцією, згідно з чинним законодавством, за ті чи інші питання, відповідає за них… Немає права без обов’язків, немає обов’язків без прав.

Я знаю, що сьогодні у Юлії Володимирівни була зустріч ще раз з Президентом. У нас учора збиралася фракція по цьому питанні, де ми прийняли рішення, що ми готові підтримати Президента Ющенка.

Але ми бачимо проблему, проблему конституційну, проблему розбалансованості у зв’язку з тією реформою, яка писалася я не знаю ким і коли, в 2004 році, конституційною…

Пане Заєць, чи це вже точиться боротьба чи виборча кампанія президентська, на Вашу думку?

Іван Заєць: Безумовно, є кілька спокус. І мене все це турбує.

Перша спокуса полягає в тому, що між мегаблоками, між БЮТ та Партією регіонів, є спокуса спростити політичну систему шляхом переходу до двопартійної політичної системи, щоб два мегаблоки почергово один одного змінювали. Тобто, є така спокуса, і тут ніхто її не заховає. Це така природа цих мегаблоків, які, власне, не є ще партіями у європейському розумінні цього слова.

Друга спокуса. Безумовно, що політики думають і про далекі часи. І я думаю, що президентські вибори до певної міри проектуються на сучасне поводження тих чи інших груп.

Але я особисто менше всього хотів би перейматися саме президентськими виборами. Я хочу, щоб і БЮТ і «НУ», і Президент, і Прем’єр сьогодні зрозуміли, що нам не так багато відведено часу для того, щоб здійснити глибоку модернізацію української влади і українського суспільства: економічну модернізацію, в соціальній сфері.

Я хотів би, щоб ми думали про те, що наша перспектива чи там одного, чи іншого блоку буде залежати від того, як ми спрацюємо сьогодні.

Сьогодні популізм уже не пройде з будь-якої сторони. Сьогодні ці атаки з будь-якої сторони один на одного тільки шкодять цій загальній справі.

Але вони відбуваються.

Іван Заєць: Так, на жаль, відбуваються, тому що ми бачимо низький рівень політичної культури.

От ми говоримо з паном Пашинським, що конституційна проблема стукає в наші двері. Так, про це говорить Президент, про це говорить Іван Заєць, про це говорить УНП, про це говорить БЮТ. А яким чином ми будемо вирішувати цю проблему? Отут треба домовлятися…

Були ініційовані збори коаліції в понеділок. Чи вони відбудуться? Чого ви від них очікуєте?

Сергій Пашинський: Ми, як мінімум, очікуємо відкритої, чесної дискусії і, як мінімум, намітити найближчий план наших дій.

Іван Заєць: Я так само вважаю, тому що в нас є коаліційна угода, окрім коаліційної угоди, у нас є ще й регламент діяльності коаліції, де виписані усі процедури, яким чином ми маємо виробляти спільне рішення.

Врешті-решт треба сказати один одному, що не можна виходити з ініціативами серйозними назовні, не обговоривши в коаліції ці питання.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG