Доступність посилання

ТОП новини

Хто був за ПДЧ для України, а хто ні


Члени НАТО за надання Україні ПДЧ

· Сполучені Штати. Активно лобіювали надання ПДЧ Україні та Грузії. Вважають, що Європа не робить того, що треба для забезпечення своєї безпеки супроти Росії.

· Великобританія. Близький союзник США. ЄС вважає. що спеціальні стосунки Великобританії зі США конкурують з британськими обов’язками перед ЄС.

· Канада. Близький союзник США. Підтримують розширення НАТО.

· Данія. Відданий член Альянсу. Часто гостро критикує Росію, але пацифістські тенденції в країні ставлять Данію на маргінесі дебатів щодо європейської безпеки.

· Ісландія. Близький союзник США.

· Польща. Найбільший уболівальник української євроатлантичної інтеграції. Відданий союзник США, однак ставить акценти на власні інтереси. Завзято торгувалася з Америкою щодо ПРО. В Росії бачить свою головну стратегічну загрозу, але й Німеччині не довіряє.

· Чехія. Віддана НАТО. Близький союзник США. Не довіряє Росії.

· Словаччина. Близький союзник США. Ціную близькі стосунки з Україною. Іноді піддається російському «пан-слав’вянському » лобіюванню.

· Словенія. Близький союзник США Не дуже турбується Росією.

· Естонія, Латвія, Литва. Близькі союзники США. Мають складні стосунки з Росією. Хочуть позбутися російського впливу над колишнім радянським простором.

· Румунія. Близький союзник США. Традиційно не довіряє Росії.

· Болгарія. Близький союзник США. Однак відчуває тягар вдячності Росії за допомогу у боротьбі проти Османської Туреччини в 19 столітті. Піддається російському лобіюванню у сфері енергетики та в питаннях пан-славізму.

· Туреччина. Союзник США, однак не погоджується з американською політикою щодо Іраку. Підтримує розширення НАТО, але вважає, що треба прислухатися до російських побоювань. Підтримувала ПДЧ для Україна та Грузії, але погодилась на консенсус.

Противники ПДЧ

· Німеччина. Найбільший європейський союзник США. Займає все сильніші позиції в питаннях європейської безпеки. Виходить з глибоких стратегічних міркувань того, що подальша ізоляція Росії ставить під загрозу безпеку всього континенту.

· Франція. Полишила військові структури НАТО 1966 року. Позиціонується глобально. Проявляє певний опортунізм, зокрема щодо Росії. Конкурує з Німеччиною щодо впливу в Європі. Подальше розширення НАТО чи ЄС на схід вважає анафемою.

· Італія. Традиційно крокує франко-німецькими слідами. Ці 3 країни є засновниками ЄС. Традиційно дружньо ставиться до Росії. Праві уряди бувають більш проамериканськими, ніж загальне населення.

· Іспанія. Дивись Італія.

· Португалія. Дивись Іспанія.

· Греція. Дуже негативне ставлення до США. Відчуває православне братерство з Росією.

· Бельгія. Переважно йде франко-німецькими слідами.

· Люксембург. Дивись Бельгія.

· Нідерланди. Традиційно близький союзник США. Поділяє німецькі погляди щодо Росії та подальшого розширення ЄС на схід.

· Угорщина. Єдина посткомуністична країна, яка не підтримала ПДЧ для України та Грузії. Ліві уряди, як теперішній, так і попередній, дружньо ставляться до Росії. Піддається російському економічному лобіюванню.

· Норвегія. Переважно поділяє погляди Великобританії та США. Не є членом ЄС.
XS
SM
MD
LG