Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за Київський університет: Скопенко буде знову виборювати посаду ректора. Чи хочуть цього студенти?


Мар’яна Драч Прага, 11 квітня 2008 (Radiosvoboda.ua) – Розгорілася боротьба за головний університет України. Президент звільнив ректора Київського національного університету імені Шевченка Віктора Скопенка, який керував вузом понад два десятиліття. На його місце Віктор Ющенко тимчасово призначив Володимира Литвина, народного депутата і колишнього спікера Верховної Ради, який водночас завідує кафедрою новітньої історії у цьому вузі. Ющенко вважає, що сьогодні Київський університет не готовий повністю до викликів часу, а саме – бути «духовно-інтелектуальним центром України». Водночас Президент дякує Скопенкові за роботу, яку той провів на посаді ректора. Як дізнався про своє звільнення сам Скопенко і як його сприймає? Більше про це він розповів Радіо Свобода:


В.С.: Президент України при всій його високій владі не має права звільняти ректора університету. Для цього є трудовий колектив університету, через нього все вирішується. Так в Законі про вищу про освіту, так записано і в статуті Київського університету. Сьогодні мені подзвонили о 10 приблизно годині, щоб я терміново на 11:30 зібрав Вчену раду університету. До речі, ректора обирає не Вчена рада, а трудовий колектив. Я зібрав. Пан Президент спізнилися на пару годин. Ну прийшов і сказав, що треба університет рухати вперед. Ми сьогодні знаходимося в управлінні Кабінету міністрів. Статут університету нашого, Київського, на відміну від інших, затверджується постановою Кабміну. Ректора звільняє і призначає Кабмін з подачі конференції трудового колективу.

Р. С.: Але ж Статут університету передбачає, що мають бути вибори ректора, а виборів не було з 2001 року.

В.С.: Ви повинні знати, що вибори відбуваються тоді, коли є вакансія. Її не було.

Р. С.: Інші оглядачі кажуть, що якраз це і порушення законів. Вас ще звинувачували в аферах з землею Київського університету.

В.С.: Дурня! Ясно, що ректор за час, що він тут працює, нажив немало друзів. Той, хто стверджує про афери з землею, хай мені напише, щоб я знав, і підпише папери.

Р. С.: Я маю на увазі те, що накопала Контрольна ревізійна комісія.

В.С.: Комісія закінчила всі ці перевірки. Ми, як це й потрібно, відповідь на це все дали. Зауваження там були. Значна їх частина там була спростована, оскільки Комісія – це що, Боги? Вони теж помиляються, так само як і ми. Так що це питання сюди аж ніяк прив’язувати не треба.

Р. С.: Але, крім цього, ж студенти дивуються, що землю університету віддали комерційним структурам, тоді коли бракує гуртожитків.

В.С.: Це не відповідає дійсності. Земля, та, яка запланована під матеріальний розвиток університету, в тому числі і гуртожитки... До речі, два гуртожитки є заплановані в нашому плані і ми починаємо, сподіваюся, в цьому році будівництво. Ніхто цієї землі ні грама не взяв. Ясно, що підбурюють і студентів, я навіть знаю хто.

Р. С.: А хто Ваш головний ворог?

В.С.: Я на це запитання відповідати не буду. Знаю.

Р. С.: Чи Ви будете намагатися залишитися в кріслі ректора університету і яким чином?

В.С.: Я перше, що буду робити намагатися, щоб все було по закону. Нехай ті, хто має це право зробити, навіть сьогодні, я не буду чинити опір, хай оголошують конкурс на заміщення посади ректора.

Р. С.: Як Ви ставитеся до Вашого наступника, то того, хто тимчасово виконує обов’язки ректора, до пана Литвина?

В.С.: Як я до нього відношуся, це питання інше. Він не може виконувати обов’язки тому, що він є депутатом Верховної Ради сьогодні. А за нашими законами ректором не може бути депутат.

Р. С.: Чи Ви буде брати участь у виборах ректора?

В.С.: Обов’язково.

Р. С.: Кажуть, що Скопенко – це ціла доба, два десятиліття університету, але час таки бере своє і треба йти на пенсію. Що Ви на це скажете?

В.С.: Я згоден! Треба робити демократичні вибори. Я не збирався бути ректором тут довічним. Незважаючи на те, що сьогодні в мене підписаний контракт до 2014 року, я збираюся в грудні наступного року відсвяткувати 175 років (університету) і збираюся того ж дня, чи через день подати рапорт про відставку. Заяву мою всі знають. І знає дорогий наш Президент. А чого він так поступив, це у нього спитайте.

Р. С.: Ви ж не кажете, хто Ваш ворог. Може це Віктор Ющенко?

В.С.: Та чого. Тут своїх вистачає всередині.

А студенти чекають на нового ректора

Радіо Свобода також поцікавилося думкою студентів Київського національного університету імені Шевченка. Більшість з них привітала звільнення Віктора Скопенка:

«Скопенко як ректор не влаштовує тому, що занадто довго людина знаходиться на своїй посаді і, на мій погляд, з’явилася певна авторитарність його влади».

«Знаю, що він керував, собі землю забира.в Щоби він щось робив для студентів, можливо, у Червоному корпусі щось і робив, а для всіх інших не відчула».

«Більшого хабарника і маразматика ще світ не бачив на посаді ректора. Людина двох слів докупи зв’язати не може. Тому що він говорить з граматичними помилками, не говорячи вже про логічні помилки. По-друге, скандали із продажем університетської землі. Дуже незрозуміло, як це все зам’яли. По-третє, те, що у нас тут робиться з рівнем корумпованості, ні в які рамки не йде».

«Зміна ректора – це те, що вже давно відбутися. Не знаю, наскільки Литвин буде справлятися, але ж мають бути вибори. Сподіваюся, що буде хтось кращий».
XS
SM
MD
LG