Доступність посилання

ТОП новини

Олег Тягнибок: Вибори київського міського голови – це організація плацдарму для наступних президентських виборів


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Роман Скрипін
Гість Свободи: Олег Тягнибок -- лідер ВО «Свобода»

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Наскільки готовий до дострокових виборів Київського міського голови Олег Тягнибок та його політична сила?

Олег Тягнибок: Ми, як позапарламентська політична сила, яка не представлена в Київській міській раді, зразу ж після виборів 2006 року, а особливо 2007 року не спочивали на лаврах, а фактично готувалися до наступних виборів.

Політична ситуація в нашій державі складається таким чином, що дострокові вибори могли бути в будь-який момент. Відповідно, частково ми були готові до виборів на посаду київського міського голови і до Київської міської ради.

Так само очікуємо, що найближчим часом, не виключено, що восени можуть бути ще якісь вибори: чи муніципальні, чи парламентські, може, навіть і дочасні президентські.

Але ж Ви не ініціювали дострокових виборів київського міського голови, Ви були в тіні, активно не виступали проти чинної влади та й взагалі мало зрозуміло — критиком кого або опонентом кого на сьогоднішній день серед кандидатів Ви є?

Пане Романе, не зовсім так. Поправте мене.

Ми періодично робили пікети Київської міської адміністрації, в першу чергу що стосується питань окупації інформаційного простору, ми пікетували проти земельної політики міської ради, ми виступали проти того, що намагалася команда Черновецького узурпувати медіа-систему Києва…

Намагалася чи узурпувала?

Узурпувала. Але ми якраз робили протести тоді, коли це робили.

Відповідно, оскільки ми є позапарламентською силою, на превеликий жаль, не особливо цікавилися нашою думкою, скажімо так, мас-медіа. Але зразу ж після оголошення рішення парламенту про дочасні вибори київського міського голови була оприлюднена заява «Свободи», в якій ми зазначили, що це є позитивний крок, ми виступили за.

Єдине, що ми поправили, що раніше потрібно було все-таки ухвалювати зміни і доповнення до закону «Про вибори до місцевих органів влади», ввести другий тур, а не це вже робити постфактум…

Ющенко сьогодні виступив категорично проти другого туру. Це він сказав у Варшаві.

Позиція Ющенка заключається в кількох аспектах.

Перше. Я, до речі, як людина, яка здобувала юридичну освіту, не можу собі уявити як це так, коли процес пішов, а закон зворотної сили не має, повернутися до зміни до цього закону. Це хіба що можливо, якщо зараз ухвалити відповідні доповнення на наступні вибори.

З другого боку, позиція Ющенка виключно базується на його протистоянні з Кабміном або, точніше, протистоянні Секретаріату Президента з Кабміном. Тому, що всі розуміють, що вибори київського міського голови – це організація плацдарму для наступних президентських виборів.

А от як Ви вважаєте, на кого ставить Ющенко?

Думаю, що на Черновецького.

Ну, пряма відповідь на пряме питання. Дякую.

Ви ж висувалися з якоюсь метою. Скільки відсотків ВО «Свобода» на парламентських виборах, я маю на увазі от останніх, які в нас були, дотермінові, здобула ваша політична сила в Києві?


1,25%.

1,25% - це…

Це при тому, що у нас не було жодної людини в дільничних комісіях, оскільки це було заборонено законом, це при тому, що ми в чотири рази збільшили свій результат за останній рік, порівнюючи з 2006 роком.

Отже, динаміка наша є позитивною.

Добре. Якщо спиратися на вашу соціологію (можливо, Ви робите замовлення для соціологів, не ті, що оприлюднюються, як правило, а внутрішнє замовлення, є внутрішня соціологія у кожної політичної сили), то про що говорить ваша внутрішня соціологія на сьогоднішній день?

Перший аспект. На виборах 2006 року нашим виборцем були переважно люди пенсійного віку. У 2007 році змінився соціальний зріз нашого виборця. Це в першу чергу інтелігенція і студентство.

До речі, в Києві ми найбільше набрали в Академмістечку і в студентських гуртожитках.

Відповідно ми розраховуємо саме на цього виборця. І оскільки у нас є позитивна динаміка, ми сподіваємося на проходження 3% бар’єру і отримання фракції у Київській міській раді.

Добре. Це амбіція для проходження в Київську міську раду. Тобто, Ви вважаєте, що ви можете подолати 3% бар’єр. І реально маєте на сьогодні підтримку скількох відсотків киян?

Реально ми маємо підтримку киян десь орієнтовно 3%.

Більше того, я хочу сказати, що саме сьогодні, от в цей момент, наші представники навпроти, через дорогу на Хрещатику, подають документи на представників у дільничні комісії. Так само ми будемо мати можливість виставити близько двох тисяч спостерігачів, оскільки це право має як кандидат на посаду міського голови, так і партія. Відповідно, в два рази більше ми можемо виставити спостерігачів. Я сподіваюся, що ми прослідкуємо за тим, щоб наш результат не вкрали.

Зрозуміло. Ну, а в такому випадку, якщо ви маєте, на Вашу ж думку, 3% у киян, навіщо Вам тоді балотуватися в мери, якщо Ваші шанси є абсолютно примарними?

Пане Романе, буду відвертим. Я буду виступати в першу чергу, скажімо, таким собі паротягом для здобуття місця в Київській міській раді.

Тобто, це фактично буде реклама ВО «Свобода».

Так, це буде реклама. І ми того не приховуємо, ми прекрасно розуміємо ситуацію.

Хоча Ви пригадуєте, що перед минулими виборами рейтинг Черновецького був настільки мізерний, що він навіть не фігурував ні в яких соціологічних опитуваннях, а ситуація склалася так, що він став міським головою.

Я боюся, що Ви помиляєтеся, оскільки там була внутрішньопартійна соціологія, і вони з нею досить активно працювали. Хіба що її ніхто не оприлюднював.

Я говорю про ту соціологію, яка оприлюднювалася. На превеликий жаль, маніпулюють зараз соціологічні служби думкою людей, оприлюднюючи не зовсім правдиві дані дуже часто.

Ні, я мав трошки інше на увазі. Що навіть ті люди, які творили перемогу Черновецького, прекрасно знали, що в нього є добрі шанси насправді.

Якщо бути зовсім об’єктивним... Я, до речі, мешкаю на Харківському масиві в Дарницькому районі, і Черновецький був представник від цього округу як народний депутат України…

Він балотувався на Лівому березі, з Дарниці…

Так.

Ви знаєте, що мене це, звичайно, дратувало, коли я вечорами приходив до хати, кожних десь 2-3 дні я отримував номери газет, де розповідали про Черновецького. Я все-таки людина з політики, і я якби розумів всі такі внутрішні нюанси цих усіх газеток, але після того, як я побачив, наскільки вони грамотно для них, не для України, не для загальної справи, а саме для них працювали з бідними, з пенсіонерами, роздаючи оті так звані подачки… Більше того, після обрання Черновецький те ж саме почав робити, тільки вже з казни київського міського бюджету.

І не лише. Не лише з бюджету, можу зауважити, але це досить велика тема. Але…

Тому він зберіг свій рейтинг…

Все ж таки Ви будете опонувати активно чинному меру, пану Черновецькому?

Оскільки я щось не помітив у Київському медіа-холдингу активної критики кандидата у мери Олега Тягнибока насправді. Я бачу там досить активну критику стосовно інших кандидатів, а от пана Тягнибока — ні. Там, навпаки, є такі повідомлення, і у Вас навіть чат-конференція відбулася чи відбудеться в газеті «Хрещатик», якщо я не помиляюся. Тобто, певна лояльність існує, хоча Ви говорите, що Ви проти Черновецького.


Я хотів би відповісти, що я є законослухняним громадянином і, на відміну від інших кандидатів на посаду міського голови, інших політичних сил, я тільки можу розпочати свою виборчу кампанію саме сьогодні, з того моменту, як мене зареєстровано.

Більше того, сьогодні тільки реєструють мою довірену особу, яка зможе відкрити виборчий фонд. Коли після того, як з виборчого фонду перші пройдуть проплати, скажімо, для бігбордів, для газет і для будь-чого іншого, тільки тоді може початися офіційна кампанія.

Якщо б Олег Тягнибок це робив раніше, то мене, напевне, вже зняли б з реєстрації. Це собі дозволяють робити інші кандидати.

Я думаю, що під час цієї кампанії півторамісячної ви відчуєте мою критику як стосовно нинішньої київської міської влади, так і стосовно тих, хто повинен нести певну політичну відповідальність за те, що ця влада існує.

По-перше, є певний позитив тих виборів, що не мають шансів ні антиукраїнські сили, ні Партія регіонів, ні соціалісти, ні комуністи отримати якусь частинку київської влади, фактично боротьба ведеться між так званими демократами.

Пан Черновецький? Я хочу нагадати: 29-ий номер у списку «НУ» 2006 року.

Був.

Так, був. Але хтось за нього несе політичну відповідальність…

Давайте будемо закінчувати логічно кожне речення. Пан Черновецький був 29 номером.

Так. Якщо б хтось був 29-им номером, подібний, у списках «Свободи», то Олег Тягнибок ніс би персональну відповідальність…

Олег Тягнибок теж був складовою «НУ».

Я Вам нагадаю: у Вас були проблеми після того, як канал «Інтер» показав Ваші антисемітські заяви.


Не в мене були проблеми. А, очевидно, проблеми були…

У Вас були проблеми, очевидно, з лідером блоку Віктором Ющенком.

Пане Романе, у мене ніколи ні з ким не було проблем. Це була позиція «НУ», яка ухвалила відповідне рішення виключити мене з фракції. А своїх поглядів, націоналістичних поглядів, поглядів українського націоналіста, я ніколи не зраджував.

Не зрікалися?

Не зрікався.

Можете продовжувати перераховувати про Черновецького, ким він ще був.

Я вважаю, що політичну відповідальність за дії Черновецького повинні нести ті, хто його виплекав.

З другого боку, я вважаю, що на сьогоднішній день основною проблемою є те, що так звана демократична коаліція у складі БЮТ і НУНС все-таки не висунула єдиного кандидата, навіть з самої «НУ» є близько 5 таких кандидатів на посаду міського голови. До чого ж тут націоналісти і до чого ж тут «Свобода»?

Більше того, наша програма, яку ми будемо сьогодні пропонувати киянам, кардинально відрізняється від програм тих всіх політичних сил, які були вище перераховані.

Повертаючись до Вашого запитання, нищівна критика моя абсолютно всіх представників трьох кримінальних кланів, які сьогодні панують в Україні, в тому числі нині діючої київської влади, вона однозначно буде, вона буде в наших друкованих матеріалах, вона буде звучати з моїх вуст. Але це буде критика не тільки якоїсь однієї сторони, а в принципі всіх по заслугах.

Тобто, Ви будете лупцювати всіх.

Абсолютно точно…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG