Доступність посилання

ТОП новини

Луганськ: добровільний суботник на захист дубового лісу


Ярослав Гребенюк Луганськ, 14 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ми звикли, що суботник зазвичай – захід примусовий. Але цими вихідними в Луганську відбувся повністю добровільний суботник. У такий спосіб громадськість протестувала проти вирубки дев’яти гектарів дубового лісу.

Рукавичок на всіх не вистачило – декому дісталось лише по одній
Близько півтори сотні людей прийшли на місце збору о 10-й ранку – з лопатами, граблями та рукавичками. Однак кілька десятків почали працювати від 7:00. Переважно це була студентська молодь, але прийшли прибирати ліс і люди старшого віку.

Цей ліс на околиці Луганська міськрада дозволила вирубувати: землі дали в користування супермаркету Metro Cash&Carry та ще кільком охочим. Одним із аргументів «за» вирубку було те, що ліс засмічений і ніякої користі для екології не несе.

Організатор суботника Ганна Коновченко зазначила: «Під будівництво Metro Cash&Carry, під будівництво торговельно-розважального комплексу, а також автосалону загалом виділили 9 гектарів. Коли ми збирали підписи на захист лісу, я проговорювала людям цю ідею, що ми бажаємо звільнити від сміття цей лісовий масив. І люди казали: «А як Ви нас знайдете? Запишіть наш телефон». Це дійсно було ще у листопаді, коли ми збирали підписи у центрі міста».

Директор підприємства «Луганськліс» радий підтримці громади
Лісівники здивувались, коли ініціативна група звернулась до них із подібною пропозицією. Вони із радістю надали машини для вивозу сміття та саджанці. Ця допомога дуже доречна – і як підтримка в конфлікті з мерією, і просто тому, що робочих рук у лісгоспі не вистачає.

Генеральний директор підприємства «Луганськліс» Володимир Янченко зауважив: «Це державний лісовий фонд України. Зелена зона міста Луганська. А міськрада виносить рішення, буцімто це комунальна земля, нібито вона не вкрита лісом. А відтак лісників питати не треба, управління лісовим господарством – не треба, громадськість – теж не треба. Якщо сюди направити на два-три дні бульдозери, потім хоч що роби – ліс не повернеш!»

На добру справу благословив митрополит

Суботник благословив архієпископ Луганський і Алчевський Іоаннікій
Для захисників лісу стала несподіваною участь у заході духовенства. Молебень на початку суботника відслужив митрополит Луганський і Алчевський Іоанникій. Він благословив людей на благу справу, а також окропив саджанці. А ось мер Луганська Сергій Кравченко не зміг відірватись від справ, хоча й отримав офіційне запрошення.

Учасники суботника загрузили пластиковими пакетами зі сміттям кілька великих вантажівок.

Луганчанка Світлана Тарабанова розповіла: «Мішків шість ми з дівчатами назбирали. Куртки, дитяче взуття, від машин якісь гумки... А переважно — пляшки. Пляшок дуже багато. Ну, який народ, таке й сміття».

Ініціативна група наголошує, що захід не політичний. Утім, дещо політичного характеру суботник таки набув: до добровольців приєднався народний депутат Володимир Ландик. Він працював на очистці лісу, а ще пообіцяв доїхати до головного офісу Metro Cash&Carry в Німеччині й довести до відома керівництва думку луганської громади про будівництво центру гуртової торгівлі на місці 50-річного лісу.
XS
SM
MD
LG