Доступність посилання

ТОП новини

«Безселля». З початку дев’яностих в Україні зникли 300 сіл


Марічка Набока, Сашко Лащенко З початку дев’яностих в Україні зникли 300 сіл, тобто держава втратила кожен сотий такий населений пункт. А ті, що залишилися, здебільшого занепадають. Про це заявив академік Української академії аграрних наук Віктор Юрчишин. При цьому він спрогнозував тижневику «Дзеркало тижня» : «якщо найвищі владні структури не схаменуться, вже найближчим часом на нас очікує набагато страшніше національне лихо. Україна перетвориться на країну сільських цвинтарів». Пан Юрчишин також зазначив, що нинішнього року держава надасть селу на 68 мільйонів гривень менше, ніж торік. Тим часом у Міністерстві аграрної політики спростовують такі дані.

ГЛАС НАРОДУ:
Що могло б спонукати Вас переселитися з міста до села?
Сергій, будівельник:
- Мене нічого не зупиняє, треба лише дачу добудувати.
Ніна Петрівна, бухгалтер:
- Я все дитинство прожила в селі, то більше не хочу. Там роботи зараз немає, а господарство, город – то для молодих.
Іван, музикант:
- Я б працював у місті, а жив у селі. Там життя свіже, чисте повітря. Під співи півнів прокидатися можна!
Алла, студентка:
- Я сама з малого містечка. Якщо там буде робота, тоді я туди повернуся. Моя мрія – це будиночок на березі моря, там, де я народилася.
Дмитро, студент:
- Я б міг жити в селі, мати якийсь невеличкий бізнес і таким чином собі на життя заробляти.
Заступник міністра аграрної політики України Роман Шмідт переконував сьогодні Радіо Свобода, що держава вкладає у село більше грошей, ніж раніше. При цьому він запевняв, що нинішня влада робить усе можливе для аграрного комплексу.

«Які це інвестиції? Якщо бюджетні, то за міністерськими даними, вони на 24 мільйони збільшилися навіть порівняно з тим, що було заплановано державною цільовою програмою розвитку українського села на період до 2015 року. Нема і такої інформації, щоб зменшувалися приватні інвестиції».

Зникають села

На Львівщині за останні тридцять років зникли з мапи півсотні сіл. І це лише офіційні дані, зазначає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Слухати репортаж:


Експерт, співробітниця Інституту аграрної економіки Катерина Якуба прогнозує: якщо держава сільські проблеми ігноруватиме і надалі, за три покоління українського села не буде.

«Починаючи з 1990 року, ми втратили 300 населених пунктів. Це з обліку зняті. А ще половина не знята офіційно. Зменшується кількість населення сільського, смертність велика.У селі не створений належний соціум для нормального життя людини. Очікували великих перемін, покладалися великі надії на реформування… Дали людям землю, але землю цю получили люди похилого віку, а діти, які були ще непрацездатного віку, залишилися без землі».

Найвищий рівень безробіття і бідності, найнижчий ступінь соціальної захищеності. Так оцінює сьогодення українського села Іван Томич - президент Асоціації фермерів та приватних землевласників. Але при цьому він бачить у сучасного села і високий потенціал. Було б бажання у влади допомогти йому розкритися:

«Відповідно до умов розвитку сільської місцевості необхідне сприяння розвитку виробництва і тих форм господарювання, які будуть укріплювати розвиток села, а не знищувати його… Необхідна докорінна зміна бюджетної політики, яка зараз працює проти українського села. Ті кошти, які виділяються, вони не поступають селянам, вони поступають крупним олігархам, які монополізують ресурси і знижують життєвий рівень у селі».

Латвія

Колишній радянській республіці Латвії доводиться вирішувати схожі з Україною проблеми села. Брак роботи, переїзд молоді до міст, труднощі реформи АПК...На розвиток села до 2013-го року в Латвії витратять понад сім мільярдів (якщо перевести суму в гривні). Але треба зважати на те, що Латвія – значно менша держава. До того ж, у цій державі намагаються активно залучати приватні інвестиції для розвитку села. Докладніше – кореспондентка Радіо Свобода у Ризі Людмила Пилип.

«Вступ Латвії до ЄС став одним із головних чинників не тільки збереження традиційного способу життя в латвійському селі, але і його розвитку. У першу чергу це стосується субсидій з європейських коштів, спрямованих на модернізацію сільського виробництва в Латвії.

Понад один мільярд євро планує витратити Латвія до 2013 року на розвиток села, причому 0.9 мільярда євро з цієї суми приходиться на кошти, які виділяє Європейський сільськогосподарський фонд, інше – співфінансування держави.

Представники Служби підтримки села Латвії, яка регулює виділення коштів на допомогу селянам, зазначають, що розвиток сільського господарства в Латвії сьогодні на високому рівні. Служба отримує від латвійських селян різноманітні проекти-заявки: на купівлю тракторів та іншої сільськогосподарської техніки, будівлю корівників та зерносушарки, але найбільше - на модернізацію сільських господарств. Також виділяються кошти на розвиток сфери послуг, сільського туризму».

Все залежить від людей

Бізнес киянина Юрія пов’язаний із постійними поїздками по селах. Причому часто йому доводиться подорожувати за сотні кілометри, в інші області, Юрій об''їздив усю Україну. Ось якими він побачив сучасні українські села:

«У центральному районі схоже, що люди звідти тікають, села просто пропадають. А на Західній Україні, де я зараз, їдеш, дивишся: берег Дністра, під кручами маленьке село. Дай, думаю, заїду, подивлюся. Такі гарні маленькі парканчики, подвір’ячка чистенькі, акуратненькі. Коли немає інфраструктури, нема людям де працювати, то вони тримають собі 2-3 корови та й все. Але є такі, які хочуть щось робити, шукають виходи з ситуації, незалежно від того, що там у державі діється».

За останні 7 років сільське населення України скоротилося з 16 до 14, 5 мільйонів.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG