Доступність посилання

ТОП новини

Захід визначив Україну як «задвірок Росії»? Чи блокуватиме Київ вступ Росії до СОТ? (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Понад 10 днів пройшло від саміту НАТО в Бухаресті, а європейська преса все ще обговорює його наслідки і можливий вплив рішень саміту на долю України та Грузії. У газетах ідеться про те, що деякі західні політики вголос заявили про негласні сфери впливу між Заходом та Росією, а це прямо зачіпає Україну. Чи не є це поверненням старої політики часів Сталіна-Черчілля, коли світ був негласно поділений на сфери впливу? Чимало видань зауважує, що через місяць Україна стає повноправним членом Світової організації торгівлі і натякає на можливий тиск Києва на Москву в питанні вступу до СОТ Росії.

Оглядач «Файненшел Таймс» Гідеон Рахман знову пише про причини «роздумів» на Заході щодо надання чи не надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства у Північноатлантичному альянсі. Автор нагадує про те, як свого часу, восени 1944 року, Сталін та Черчілль негласно домовлялися про поділ сфер впливу на Балканах. Він також інформує про страхи в Тбілісі щодо можливого повернення на Заході до такої недоброї політики старих часів і тоді, на його думку, ймовірно, що на Заході «віддадуть» Грузію та Україну до «сфер впливу» Росії. До таких побоювань, зокрема, Тбілісі і Київ штовхають слова французького прем’єра Франсуа Фійона, висловлені ним у Бухаресті:«Ми проти входження Грузії та України, бо не вважаємо це правильним рішенням із погляду балансів сил всередині Європи та між Європою і Росією». Рахман вказує на те, що такі «сферні» підходи живучі й серед західних експертів, зокрема, з американського Інституту імені Брукінґса, і що на це сьогодні є свої аргументи. Автор статті у «Файненшел Таймс» вважає, що питання вступу України і Грузії до НАТО є принциповим і тому на Заході мусять «сісти і зважити» всі ризики такого кроку.

Ця ж «Файненшел Таймс» інформує у вівторок, що через місяць Україна стає повноправним членом СОТ із усіма правовими наслідками для Росії, яка намагається відкрити двері цієї організації і для себе. Лондонська газета не виключає, що Київ реально може заблокувати заявку Росії на вступ до СОТ у цьому році і використати це як важіль для вирішення переговорних проблем щодо постачання російського газу чи у відповідь на блокування Москвою вступу України до НАТО. «Файненшел Таймс» нагадує, що у робочій групі СОТ щодо Росії є чимало прихильників суворого підходу до Москви і з’ява тут України лише вкрай загострить ситуацію і може значно загальмувати рух Росії до членства в СОТ.

Російська «Нєзавісімая Газєта» інформує, що до Ради Європи надійшло два проекти резолюції щодо Голодомору 30-х років. Один із них український, з проханням до ПАРЕ вшанувати пам’ять загиблих у 1932-33 роках українців, інший, російський, з вимогою вшанувати пам’ять усіх, без огляду на національність, жертв голоду тих років. Російське видання також зауважує, що український проект, як такий, що надійшов раніше, вже схвалений на засіданні Бюро ПАРЕ, а російський буде розглядатися лише у п’ятницю. «Нєзавісімая Газєта» також інформує, що у середу російська делегація готується атакувати питаннями українського прем’єра Юлію Тимошенко, яка має цього дня виступ з трибуни Парламентської Асамблеї. Російське видання припускає, що найбільш гострі питання до пані Тимошенко будуть з приводу вступу України до НАТО, та із так званого «придушення» Києвом російської мови в Україні.

Інша російська газета – «Комерсант» – прогнозує непрості переговори українського і російського міністрів закордонних справ у Москві, які пройшли сьогодні. Газета інформує, що напередодні, з ініціативи російської сторони, з порядку денного переговорів вилучили питання про демаркацію кордонів двох сусідніх країн, на чому вже давно наполягає Київ.
XS
SM
MD
LG