Доступність посилання

ТОП новини

Перед загрозою світового голоду і високих цін на харчі експерти закликають повертатися до традиційного сільського господарства


Василь Зілгалов Прага, 15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Реагуючи на злет цін на харчі у світі, науковці ООН закликають повертатися до традиційних форм ведення сільського господарства. До таких висновків приходять, зокрема, автори нового дослідження, яке презентовано цього тижня в ЮНЕСКО.

Дослідження, замовлене ООН та Світовим банком Міжнародній оцінці сільськогосподарської науки і техніки задля розвитку (IAASTD - МОСНТР) з’явилося на диво вчасно. Швидке зростання цін на харчі у світі, на рис, пшеницю, викликало паніку та бунти у багатьох країнах світу і змусило поставити проблему продовольства на політичний порядок денний.

Методи ведення сільського господарства мають змінитися

Доповідь МОСНТР стверджує, що сучасні методи ведення сільського господарства потребують змін. Автори цього документа вважають, що необхідно робити більший акцент на збереження природних ресурсів та на традиційні методи, на зразок природних добрив (гною з ферм) та традиційного насінництва і селекції.

У доповіді відзначається, що «нинішній сільськогосподарський бізнес» – це вже «не панацея» для виживання світу. У зверненні до МОСНТР керівник Програми ООН із довкілля Ахім Штайнер попередив, що сільське господарство могло б зіштовхнутися у найближчі 10 років із вирішальною для людства кризою, якщо б зосереджувалося лише б на максимальному виробництві продуктів за найнижчою ціною.

«Коли ми ведемо мову про харчування світу та розвиток сільського господарства у найближчі 20, 30, 50 років, ми повинні, насамперед, зрозуміти, що ця галузь не повинна ставити в основу лише постачання ринку за щонайменшим затратами у виробництві. Ми маємо розуміти сьогодні, що якраз соціальні та екологічні складові будуть відігравати провідну роль у подальшому розвитку сільського господарства», – зазначив Ахім Штайнер.

Продуктивність виробництва харчів зростає за рахунок дикого нищення родючості угідь

Автори доповіді з МОСНТР визнають, що сільськогосподарські науки дуже збільшили продуктивність за минулі 50 років. Це призвело до так званої «зеленої революції», коли ведення інтенсивного сільського господарства і гібридного насіння зерна призвело до великих урожаїв та допомагало годувати зростаюче світове населення.

Але дослідники з МОСНТР підкреслюють, що не все вимірюється лише виграшем продуктивності. Вони наводять дані, що запровадження нових методів обходиться дуже дорого у соціальному та екологічному плані і призвело до різкого погіршення якості близько однієї третини світових угідь.

Тому у доповіді Міжнародної оцінки сільськогосподарської науки і техніки задля розвитку (IAASTD – МОСНТР), авторами якої є майже 400 науковців світу, урядовців, активістів і ділових кіл, – міститься заклик до того, щоб нинішні масштаби експлуатації сільськогосподарських угідь були значно зменшені, бо інакше наслідки їхнього нищення матимуть незворотній характер.

Матеріали до теми:

• Продовольча проблема у світі загострюється
XS
SM
MD
LG