Доступність посилання

ТОП новини

Злочин і кара. Чи потрібно поновити в Україні смертну кару?


Наталка Коваленко, Надія Шерстюк У 2007 році в 24 країнах світу було страчено щонайменше 1250 людей, такі дані оприлюднила Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» у звіті, присвяченому смертній карі. На першому місці серед виконавців смертних вироків опинився Китай, де минулого року було страчено 500 осіб. Друге місце посів Іран. Україна 8 років тому скасувала смертну кару, але на днях міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко висловився за поновлення в Україні смертної кари за особливо тяжкі злочини. Чи може держава повернути вищу міру покарання? Як ставляться до смертної кари прості люди? Чи допомагає вона затримувати рівень злочинності у суспільстві?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи потрібно повернути в Україну смертну кару? І чому?
Денис, кікбоксер:
- Це не гуманно, не за православною вірою. Але я б особисто убивав педофілів і маніяків.
Марія Григорівна, продавець:
- Смертну кару, мені здається, не варто повертати. Шкода їх.
Санкаршан, інженер:
- Смертна кара потрібна, щоб ті, які вбивали десятки людей, боялися.
Тамара Сергіївна, пенсіонерка:
- За такі злочини, як (чинив) Онопрієнко, варто. Однак тільки у виняткових випадках, коли вже всі межі переходить.
Андрій, студент:
- Деяких людей потрібно наказувати більше, ніж на довічне ув’язнення, вони заслуговують смерті.
Повернути смертну кару важко, проте можливо

Видом смертної кари, який застосовувався раніше в новітній Україні, завжди був розстріл, як і в усіх інших державах, що утворились у результаті розпаду СРСР
Відсутність смертної кари є обов''язковою умовою для перебуванні держави в Раді Європи. Перед тим, як вступити до цієї організації у 1995 році, Україна запровадила мораторій на виконання смертних вироків, а у 2000 році вилучила поняття «смертна кара» з Кримінального кодексу.Тепер повернути вищу міру покарання є досить важко, зазначає Наталія Дульнєва, голова правозахисної організації «Міжнародна Амністія» в Україні.

«Для повернення смертної кари потрібно скасувати рішення Конституційного суду України, що є неможливим в українському законодавстві. По-друге, Україна ратифікувала 6-й прокол до Європейської конвенції, і з неї не виходять без виходу із самої Ради Європи. Тобто, зробити це можливо, якщо повністю переписати Конституцію України, вийти із усіх європейських структур і відмовитися від курсу на євроінтеграцію».

Злочини, за які розстрілювали в СРСР

За радянських часів до розстрілу засуджували крадіїв державного майна в особливо великих розмірах, пригадує юрист Павло Об’єдков. Причому ці розміри у статті тодішнього кримінального кодексу не були зазначені, це на свій розсуд визначав Верховний суд СРСР.

«Верховний суд Союзу Радянських Соціалістичних Республік роз’яснював, що межа розкрадання коштів, за які розстрілювали, є між 2,5 тис. та 10 тис. радянських карбованців 1961 року, на розсуд суду. А ось, наприклад, майно приватних осіб можна було красти і не боятися розстрілу».

Діагноз психіатра

А лікар-психіатр Анатолій Чуприков, котрий, до речі, ставив діагноз серійному вбивці Анатолію Онопрієнку, переконаний, що такі злочинці повинні відбувати покарання і лікуватися.

«Я лікар, тому я проти смертної кари. Чикатило та Онопрієнко – це хворі люди. Сьогодні є ще й межова осудність. І Чикатило, який уже пішов з життя, і Онопрієнко входять якраз у цю категорію. Це люди, які мають відбувати покарання і в той же час лікуватися».

Закатованого силовиками Ю. Мозолу за 4 дні визнали невинним

11 років тому правоохоронці заарештували 26-річного Юрія Мозолу, мешканця Городка, що на Львівщині. Його підозрювали у скоєнні численних вбивств у селі Братковичі. Чоловіка тримали в слідчому ізоляторі Служби безпеки, де він і був закатований силовиками. Однак Юрій так і не взяв на себе провину. Після смерті чоловіка, через 4 дні був заарештований справжній вбивця Анатолій Онопрієнко, який відбуває довічне ув’язнення. Однак досі мешканці Братковичіів говорять, що злочинець заслуговував лише смертної кари. Далі продовує львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

«Серійні вбивства у селі Братковичі в 1996 році налякали усю область, були вбиті навіть діти. У районну прокуратуру Городка прийшла стара жінка, яка перебувала на обліку в психдиспансері, і повідомила, що її сусід Юрій Мозола сховав обріз. За наказом старшого помічника Генпрокурора України Винокурова Юрій Мозола був заарештований. Невинного чоловіка допитували протягом 4 днів у слідчому ізоляторі СБУ у Львові. Він, попри страшні тортури, так і не взяв на себе чужі злочини. Мертве тіло, яке віддали родині, було з поламаними ребрами й численними побоями.

Оскільки справу не змогли списати на невинну людину, тому силовики й далі шукали вбивцю і ним виявився Анатолій Онопрієнко. Досі на це прізвище селяни здригаються й досі село боїться, що злочинець живий, хоча й за ґратами.

Ніхто з офіцерів, які допитували і катували невинного Юрія Мозолу, не був покараний. Батьки залишились без єдиного годувальника, жінка вдовою, а дитина напівсиротою.

Суд зобов’язав СБУ виплатити матеріальну компенсацію родині.

Уся родина, допоки Юрій Мозола перебував у слідчому ізоляторі СБУ, зазнала страшного морального тиску від людей. Їм навіть побили вікна у будинку.

Однак після смерті Юрія Мозоли пройшов рік, як у Городку був затриманий інший невинний чоловік і якого правоохоронці катували. Його медики врятували».


Італія чи не найактивніше відстоює заборону смертної кари

Італія активно бореться проти смертної кари у світі. Наприкінці минулого року з ініціативи Рима Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію із закликом до всіх членів організації запровадити мораторій на виконання смертної кари, щоб згодом її зовсім заборонити. Ухвалу цього історичного документу в Італії назвали дипломатичною перемогою країни за останні 13 років. Саме стільки часу італійські лідери, незалежно від політичних переконань, домагаються від ООН дієвих кроків на шляху до скасування страти як виду покарань. А що думають з приводу смертної кари прості італійці? Розповідає римська кореспондентка Радіо Свобода Наталія Кудрик.

«Позиція властей за підтримки Ватикану базується на гуманних цінностях і захисту прав людини. Таку офіційну лінію не завжди розділяють пересічні громадяни, особливо ті, хто втратив рідних від рук кримінальних злочинців. У поодиноких заявах дехто висловлюється за відновлення смертної кари, щоб приборкати розгул злочинності, рівень якої досить високий в Італії. Однак найбільше люди вимагають від держави не смертного, а справедливого покарання. Вони невдоволені зокрема частими амністіями та взагалі малоефективними діями влади з протидії злочинності. Про спеціальне об’єднання чи рух, котрі б виступали за повернення смертної кари в Італії, не відомо».

Хто виступає за скасування смертної кари у США?

За результатами опитування громадської думки, переважна більшість мешканців США висловлюється за існування смертної кари. Cтрата, як найвища міра покарання, є у 37 американських штатах, розповідає директор української служби Радіо Свобода Ірина Халупа.

«Кожен зі штатів має свій уряд, який прислуховується до громадської думки. Штат Нью-Джерсі один із останніх, який у грудні минулого року скасував смертну кару. У деяких штатах є смертна кара за зраду Батьківщини».

Людське життя дає Бог і ніхто не має права позбавляти цього життя, говорять противники смертної кари, крім цього смертна кара має незворотній характер, хоча може бути помилково застосована до невинних людей. До того ж, той, хто страчує злочинця, що скоїв старшний злочин, від імені держави, тим самим стає також убивцею. Замкнене коло.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG