Доступність посилання

ТОП новини

Через кордон по-новому: знову можна їхати «зеленим коридором»


Надія Петрів Ужгород, 16 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Від 17 березня цього року введено нові правила перетину державного кордону України. Знову запроваджено «зелений коридор», який дозволяє зекономити час. Подорожувальники вже оцінили нововведення, а митники ще лише призвичаюються і кажуть, що охочих порушити правила вистачає.

За митними правилами, одній людині без заповнення декларації дозволено перевозити до 15 тисяч гривень, дорожніх чеків чи валюти на 3 тисячі євро, товарів вартістю до 200 євро, літр горілки, 2 літри вина і 200 цигарок. Для них в пунктах пропуску на державному кордоні України відмежований «зелений коридор», який можна перетнути без зайвої бюрократії за лічені хвилини.

«Зелений коридор» – практика для України не нова, але зараз її вдосконалюють. Що це означає? Фактично у всіх пунктах пропуску здійснене розмежування руху за трьома смугами. Першою рухаються рейсові й туристичні автобуси, ще однією весь інший легковий транспорт, у тому числі мікроавтобуси, і окремою ті, хто не перевозить предмети, які необхідно декларувати на митниці. Водій кожного з видів транспортних засобів отримує для цього спеціальний талон для перетину кордону.

Талонна система додала роботи митникам і прикордонникам

Талони запровадили і для поліпшення обліку транспортних засобів, які рухаються через кордон, але в першу чергу – для спрощення і пришвидшення процедури контролю. Якщо громадянин обирає «зелений коридор», в талоні достатньо вказати мінімальну інформацію – кількість пасажирів, номер транспортного засобу, напрямок руху – і фактично за дві хвилини можна прямувати далі.

Щоправда, самим митникам і прикордонникам введення талонної системи додає роботи, зазначає заступник начальника Ужгородської митниці Михайло Кочіш: «Додатковий документ потребує затрат часу для звірки. Ми ж видаємо під розпис прикордонникам ці талони, а потім збираємо, робимо звірку. Це посилює контроль за виїздом з пункту пропуску всіх транспортних засобів, тобто унеможливлює фактично виїзд без цього талону за обраною смугою руху».

Щоправда, зізнаються правоохоронці, трапляється й таке, коли громадяни, навіть маючи товар, який необхідно декларувати, обирають «зелену смугу». Вибірковий контроль дозволяє виявити такі факти, але не всі. Якщо ж правоохоронці виявляють незадекларовані речі, поки що не карають, а лише перенаправляють авто на іншу смугу. Самі ж громадяни, які перетинають кордон, кажуть, що відчули таки посилення контролю.

Жителька Ужгородського району Закарпаття Олена, яка саме поверталася зі Словаччини, зауважила: «Мені здається, перевіряють більше. Хоча перетинати не стало складніше. Як на мене, вочевидь додається роботи митникам і прикордонникам».

А ще прикордонники переконують: нововведення значною мірою наблизило Україну до здійснення права кожної людини на вільне пересування через державний кордон, а кажучи простіше – до рівня вимог Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG