Доступність посилання

ТОП новини

«Україна стала об’єктом прискіпливої шпигунської діяльності російських спецслужб». (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 16 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі йдеться про зростання напруженості у стосунках між Росією та Україною, особливо, після Бухарестського комюніке НАТО про чітку перспективу Києва щодо членства в альянсі. Деякі видання прогнозують у зв’язку з цим у найближчому майбутньому своєрідні бої між російським ФСБ та українським СБУ. У пресі з’явилися інтерв’ю Віктора Ющенка, де він, зокрема, веде мову про роль Росії у блокуванні західної інтеграції України.

Відоме лондонське видання «Джейнз» публікує аналітичний матеріал про те, що Україна стала в останні роки об’єктом прискіпливої шпигунської діяльності російських спецслужб. Видання інформує, з посиланням на СБУ, що в низці українських державних установ діють чимало людей, які продають багато державних таємниць – наукової, оборонної та технологічної конфіденційної інформації з України російській ФСБ. Згідно з даними «Джейнз», в Україні діє навіть своєрідна система розцінок за продажу інформації чи то з кабінетів українського МЗС, чи з податкової чи митної служб України.

Так, дуже важливі дані з України продаються по ціні у 40-70 тисяч доларів за один файл, а менш важлива секретна інформація – за 5 чи 10 тисяч доларів. Особливо відчутною стала шпигунська гарячка в Україні, як зауважує лондонський часопис, у 1999-2002 роках, коли президентська канцелярія прослуховувалася його політичними противниками. «Джейнз» вважає Помаранчеву революцію результатом міжнародного скандалу з так званими «стрічками Леоніда Кучми».

Видання цитує колишнього заступника глави СБУ генерала Скипальського про те, що російське ФСБ фактично нашпигувало своїми агентами всі структури влади в Україні, починаючи з Секретаріату Президента, уряду, Збройних Сил і закінчуючи СБУ. Скипальский також повідомив «Джейнз» про затяжку щодо ухвалення парламентом закону про захист державної інформації в Україні та про складні умови роботи української контррозвідки, яка потерпає від зміни політичної кон''юнктури в Києві та, наприклад, від відкритого потурання колишнього проросійського уряду Партії регіонів щодо діяльності Служби зовнішньої розвідки Росії на українських теренах.

«Джейнз» інформує про спецоперації СЗР Росії з нагнітання обстановки в українському Криму, а також початок загострення стосунків між СБУ та ФСБ, особливо, після арешту братів Заславських у Росії, які нібито викрали і передали Україні секрети російського «Газпрому». «Джейнз» також відзначає, що уряд Юлії Тимошенко «тримає слід» російських розвідувальних структур в Україні та готується до удару по них.

Ющенко: до інтеграції у євроатлантичні структури неможливо звикнути за одну добу

Тим часом польське видання «Жечпосполита» друкує інтерв’ю Президента України Віктора Ющенка, де він дякує президенту Польщі за вирішальну підтримку України на саміті НАТО у Бухаресті і вважає цей саміт «величезним успіхом України». Ющенко сподівається, що українське суспільство «схвалить розумне рішення, так само, як поляки та литовці». Він також нагадує у цьому інтерв’ю «Жечпосполитій», що ще три роки тому в Україні підтримували вступ до НАТО лише 17 відсотків українців, три місяці тому — вже 30 відсотків, сьогодні ж – іще більше.

Відповідаючи на запитання газети про загрози з боку Росії, Віктор Ющенко сказав: «Я розумію реакцію Росії. До інтеграції у євроатлантичні структури неможливо звикнути за один день. Ми не хочемо ні з ким радитися. Ми повинні серйозно ставитися до Росії та проявляти терпіння». «Жечпосполита» у коментарі додає, що польська влада готова до рішучих дій, щоб лише досягнути отримання Україною ПДЧ у грудні під час саміту НАТО у Брюсселі.
XS
SM
MD
LG