Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини закликає Росію не блокувати реформу Європейського суду з прав людини


Сергій Драчук Прага, 16 квітня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала Росію припинити блокувати реформування Європейського суду з прав людини. Ці реформи мають на меті прискорити розгляд справ про порушення прав людини і спростити процедури розгляду простих справ, які безпосередньо не стосуються таких порушень. Росія залишається єдиною, яка не ратифіковує ці зміни, з-поміж 47 країн – членів Ради Європи, загальноєвропейського правозахисного об’єднання, інституцією якого є цей Суд.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель використала свій перший виступ у Парламентській Асамблеї Ради Європи, щоб нагадати Росії про її дії: російська Державна дума вже багато разів відмовлялася ратифікувати так званий Протокол ч. 14 до Європейської конвенції з прав людини.

Цей документ визначає заходи, які мають на меті реформувати діяльність Європейського суду з прав людини. Через брак цих реформ у Суді нині накопичилася черга з майже 80 тисяч нерозглянутих справ.

«Я б хотіла чітко заявити: ми не можемо блокувати реформу Суду. Той, хто так робить, ставить врешті під сумнів нашу спільно вироблену систему цінностей», – наголосила у вівторок Анґела Меркель.

За її словами, вона вже і сама говорила про це з президентом Росії Володимиром Путіним і зі спікером Державної думи, і німецький федеральний уряд не раз порушував із Росією цю тему.

Тож, звертаючись до присутніх у залі депутатів Держдуми Росії, канцлер Німеччини під оплески заявила: «Я сподіваюся, що нині в новій Думі настав час іще раз розглянути Додатковий протокол ч. 14 із іншого погляду і досягти його ратифікації Росією. Я дуже вітала б це, бо це було б в інтересах усіх».

Меркель нагадала, за її словами, загальну думку: реформа Європейського суду з прав людини вирішальна для довіри до всієї системи захисту прав людини в Європі.

Європейський суд із прав людини – «антиросійська організація»?

Тим часом саме Росія є рекордсменом за кількістю поданих проти неї позовів до цього Суду, і в багатьох випадках він виносить вироки проти російської держави, визнаючи її порушником прав людини. Не раз такі вироки оголошували в справах за позовами жертв дій російської влади в Чечні.

На словах у владних колах у Росії висловлюють підтримку реформам Суду, який нині, по суті, паралізований: завал позовів за нереформованими процедурами неможливо розглянути за розумний час.

Та Рада Європи й її Парламентська Асамблея досі так і не домоглися від Росії ратифікації цих реформ. У європейських організаціях подейкують, що Держдума відмовляється зробити це на вимогу Кремля; там такі звинувачення заперечують.

Але, як пише російська газета «Коммерсант», посилаючись на джерело в російській делегації в ПАРЄ, шансів на ратифікацію Росією 14-го протоколу практично немає. За словами цього джерела, в Росії Європейський суд із прав людини нерідко сприймають як «антиросійську організацію», бо він виносить вироки проти російської держави.
XS
SM
MD
LG