Доступність посилання

ТОП новини

Міфічна злочинність серед іммігрантів; небезпека вітамінів; скандал навколо «Євробачення» у Франції. (Огляд британської преси)


Олекса Семенченко Лондон, 16 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У середу серед усього розмаїття тем, які заторкує британська преса, привертають увагу своєю неординарністю три публікації. В одній ідеться про дослідження, яке доводить, що поширена в Британія думка, наче іммігранти коять велику частку злочинів, не відповідає дійсності. Друга розповідає про інше дослідження, пов’язане зі вживанням вітамінів у чистому вигляді. Третя торкається мовної суперечки у Франції.

Газета Guardian повідомляє, що роздута британською бульварною пресою істерія з приводу того, що начебто зростання чисельності іммігрантів зі Східної Європи призвело до сплеску злочинності, є неправдою. Дослідження, яке провела британська поліція, засвідчило, що східні європейці є не гіршими правопорушниками, ніж решта населення Великої Британії. Висновки Асоціації старших офіцерів поліції спростували поширені твердження, що «прибуття до Британії близько мільйона осіб із нових країн ЄС спричинило ріст злочинності». Британська бульварна преса рясніє заголовками про злочини, які коять нові мігранти. Проте дослідження доводить, польська, румунська та болгарська громади пропорційно чинять не більше злочинів і правопорушень, ніж будь-хто.

Також документ спростовує розмови про те, наче в Британії загалом зростає злочинність, і що це відбувається саме через приплив мігрантів. Насправді ж в Англії та Вельсі реєструється прискорене щорічне падіння рівнів злочинності. Торік, зокрема, загальний рівень злочинності впав аж на 9 відсотків. Звіт зазначає, що в Британії виникло напруження щодо нових мігрантів через нерозуміння того, чому вони приїздять до країни. Автори закликають підприємства, що одержують економічні переваги від праці мігрантів, проводити кращу роз’яснювальну роботу щодо цього.

Чи корисні вітамінні додатки

Independent інформує про інше дослідження, яке не знайшло доказів, що вітамінні додатки мають якийсь позитивний ефект, а можуть навіть бути шкідливими. Дослідники з університету Копенгагена завдали удар вітамінній індустрії з її багатомільйонними прибутками, коли оприлюднили дані 67 дослідів щодо дії довільно вибраних вітамінів у таблетках.

Вчені не виявили доказів того, що вітаміни подовжують життя, проте кажуть, що скоротити його вони здатні. Газета пише, що щотретя жінка й щочетвертий чоловік у Британії приймають вітаміни. У перебігу дослідження, в якому взяло участь понад 230 тисяч осіб, було порівняно людей, котрі приймають вітаміни, з тими, яким давали таблетку-пустишку. Студіювалися дія бета-каротину, вітамінів А, С, Е та селену. Щоденник цитує керівника дослідження Ґорана Бєляковича: «Ми не змогли знайти доказів того, що антиокислювальні додатки можуть зменшити ризик передчасної смерті, як у здорових людей, так і тих, що мають різні захворювання».

Мовна суперечка у Франції

Мовна суперечка спалахнула у Франції через конкурс пісні Євробачення. Як пише газета Times, вперше в історії французьке державне телебачення вирішило відправити на Євробачення пісню, майже цілком написану англійською мовою. У країні, відомій своєю підкреслено завзятою гордістю з приводу рідної мови, таке рішення не могло не викликати бурі. Один із депутатів Французької національної асамблеї від партії президента Саркозі вже зажадав пояснень у міністра культури. Сам співак Себастіан Телльє, відомий своїми еротичними піснями, зазначив: «Більшість пісень, які виграли Євробачення, як от пісня групи АББА, були англомовними».
XS
SM
MD
LG