Доступність посилання

ТОП новини

Камінь спотикання. Пам''ятний знак УПА харківські депутати визнали незаконним


Юлія Журавльова Харківщина, 16 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) - Харківська міськрада визнала незаконним пам''ятник воякам УПА. Його встановлення 16 років тому в Молодіжному парку депутати назвали «самовільним».

Аргументи депутатів: на камінь немає документів про землевідведення, він не входить до державного реєстру пам''ятників, тому і не може ним вважатись. Рішення своїх попередників від 92-го року, коли мером Харкова був ще Євген Кушнарьов, нинішній депутатський корпус міськради вирішив скасувати. Міський голова Михайло Добкін заявив, що це не означає, що пам''ятний знак зноситимуть, просто попередню ухвалу міськради про надання дозволу на його встановлення мають привести у відповідність до законодавства.

«Я не думаю, що сьогодні або завтра, або в найближчі дні вийде техніка цей пам''ятник зносити. Ми знайшли певні порушення у рішенні від 92-го року і привели у відповідність до чинного законодавства. Я не збираюсь давати команду комусь виходити і зносити пам’ятний знак. Є харків''яни, і хай вони вирішують, чи буде він там стояти», – зазначив Михайло Добкін.

Юридична лазівка або як домогтись знесення пам''ятного знаку

Внести пам''ятний знак УПА до держреєстру обласна адміністрація вирішила ще восени минулого року. Документи до відповідного міністерства надіслали, але остаточного рішення досі немає, кажуть в управлінні культури та туризму.

Докласти зусиль,щоб нарешті юридично врегулювати це питання, пообіцяли в Спілці української молоді. А в разі, якщо буде вирішено знести камінь УПА, організація готова до будь-яких акцій протесту, наголосив представник Спілки Роман Черемський.

«Без рішення обласної ради і відповідних установ, які займаються пам''ятками історії та культури, не може міська рада приймати рішення про знесення. Безперечно, ми будемо в першу чергу врегульовувати на юридичному рівні це питання. Але готові навіть фізично», – сказав Роман Черемський.

Рішення міськради про визнання пам''ятного знаку УПА незаконним не означає дозволу на його знесення, наголошують депутати. Але це дає привід будь-яким громадським організаціям у суді домагатися демонтажу, додають експерти. Серед найбільших противників УПА в Харкові і сам Михайло Добкін. Сьогодні на сесії він заявив: замість існуючого каменя в пам’ять воякам УПА, він накаже встановити інший – жертвам УПА.
XS
SM
MD
LG