Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина сформувала список пріоритетів до Євро-2012. Задоволені не всі


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 16 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – На Дніпропетровщині нарешті сформували так званий «список губернатора» – перелік пріоритетів до Євро-2012. Туди вписали 42 об’єкти, які мають бути споруджені у рекордні строки, за два роки. Інвесторам та будівельникам, які візьмуться за це, обіцяють «зелене світло» в оформленні дозволів та інших документів. А втім, щойно затверджений «список губернатора» вже критикують: і ті, хто готували, і той, хто підписав.

Кілька місяців розмов та кілька доган відповідальним за підготовку – і «список губернатора» таки сформували. Щоправда, у процесі сталася «утруска»: замість обіцяних 50 об''єктів перелік скоротили до 42-х.

Список «євро-пріоритетів» насправді – це досить об’ємний альбом із ілюстраціями. Про кожен із об’єктів докладна інформація з кольоровими картинками-мріями: таким сучасним та європейським місто стане за кілька років

Гостям «Євро» не буде де жити і де попоїсти

А втім голова облдержадміністрації Віктор Бондар, котрий уже затвердив складений підлеглими документ, задоволений ним не дуже. Каже, більшість об’єктів, що потрапили до списку, це житлові та офісні центри з магазинами та паркінгами. Там для гостей «Євро» будуть виділяти лише частину квартир та номерів. Сучасних готелів малувато – тільки два, а ресторанних комплексів взагалі нема. Отож питання, де розселяти і де годувати євровболівальників залишилось не вирішеним.

«Під час приїзду сюди вболівальників не вистачатиме сучасних цікавих місць, де можна гарно похарчуватися в українському стилі. На жаль, ми сьогодні маємо лише декілька таких центрів, незвичних за архітектурою, стилем та кухнею», – констатував керівник області Віктор Бондар.

Багатоповерхові комплекси, що увійшли до списку губернатора, як планує влада, — це перші паростки масштабних архітектурних перетворень у Дніпропетровську. Та тільки все це поки на папері – 42 об’єкти. Перший заступник голови облдержадміністрації Семен Кроль особисто наглядав за створенням «списку губернатора». Тепер похопився: про соціально значущі об’єкти забули.

«Перш за все я бачу недолік у тому, що у нас майже немає соціальних об’єктів. Будуються готельні комплекси, офіси і таке інше — і нема шкіл, нема лікарень, нема дитячих садочків. Наше завдання за оці 4 роки – змінити інфраструктуру міста Дніпропетровська, привести в ідеальний порядок усі автомобільні дороги, міський транспорт, наші комунікації вже не витримують навантажень міста», – констатував Семен Кроль.

Інвесторам спростять паперову тяганину

Усім інвесторам та забудовникам, чиї об’єкти потрапили до губернаторського списку, обіцяють всіляку допомогу й підтримку. За кожним закріплять посадовця з міської ради та облдержадміністрації, крім того, роботи у щотижневому режимі контролюватиме Віктор Бондар особисто. Чиновники запевняють — не дадуть шансу всіляким дозвільним організаціям влаштувати паперову тяганину навколо об’єктів Євро-2012.

Начальник обласного управління будівництва та архітектури Петро Декальчук заявив: «Кожен об’єкт, що увійшов до цього переліку, має можливість не оформлювати АПЗ – архітектурно-планувальне завдання. Це перший крок до спрощення процедур».

Фахівці підрахували: об’єкти, що увійшли до «списку губернатора», обійдуться в 10 мільярдів гривень. Левова частка цих коштів надійде від інвесторів. Що ж до таких об’єктів, як транспортні розв’язки, чекатимуть грошей з держбюджету.
XS
SM
MD
LG