Доступність посилання

ТОП новини

Чернетки «Походження видів» Чарльза Дарвіна вперше оприлюднено в інтернеті


Олекса Семенченко Лондон, 18 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Перша версія книжки, що змінила уяву світу про еволюцію, стала доступною у всесвітній мережі. Чернетки «Походження видів» Чарльза Дарвіна та ще близько 20 тисяч його документів оприлюднили у межах проекту, який дасть можливість користувачам інтернету безкоштовно читати всі праці великого британського натураліста.

Чарльз Дарвін
Чернетки, робота з якими призвела до створення знаменитої теорії еволюції Чарльза Дарвіна, раніше були доступними лише для вчених у бібліотеці Кембриджського університету. Тепер їх може бачити будь-який користувач інтернету.

Начерки для «Походження видів» є серед близько 20 тисяч архівних документів, які Дарвін зробив за своє життя у 19 столітті. Це листи, знімки, вирізки з газет, рецензії на його книжки. Деякі документи дають уявлення і про його сімейне життя. Є серед архівних паперів і рецепт приготування рису, написаний його рукою.

Це частка амбітного проекту Кембриджського університету під назвою «Повне зібрання праць Чарльза Дарвіна в режимі он-лайн». Його директор Джон ван Ває розповідає: «У режим он-лайн іде перше повне зібрання всього, що написав Дарвін. Це не лише такі книжки, як «Походження видів» або «Походження людини», але всі книжки в усіх їхніх різних виданнях, а також кожна коротка публікація, наприклад, такі речі, як листи до газети Gardener’s Chronicle».

Інтернет-архів Чарльза Дарвіна такий великий, що, за умови завантаження одного документа на хвилину, знадобилося б два місяці безперервного перегляду, щоб побачити все.

Родина вченого сподівається, що публікація допоможе знайти його записник

Спадкоємці Дарвіна завжди хотіли, щоб його рукописи були безкоштовно доступними для кожного, хто хоче їх читати. Також члени його сім’ї сподіваються, що розміщення в інтернеті допоможе повернути викрадений у 1980-х роках минулого сторіччя один із головних нотатників ученого, який він вів на тихоокеанських Ґалапаґоських островах біля Південної Америки. Унікальний прадавній тваринний світ цих островів наблизив Дарвіна до створення теорії еволюції.

«Цей нотатник дуже важливий, бо в ньому зареєстровано думки Дарвіна безпосередньо у той момент, як він ходить Ґалапаґоськими островами. Ми сподіваємося, що розміщення в інтернеті дозволить віднайти нотатник, якщо він десь «спливе» у майбутньому», – каже праправнук ученого Рандал Кінз.

Оприлюднені в четвер нотатники включають опис знаменитої п’ятирічної подорожі британського вченого кораблем Beagle, що почалася 1831 року, протягом якої він дослідив тваринний світ Австралії та Південної Америки і зібрав надзвичайно цінні зразки викопних тварин та живих організмів. Це дало йому багатий матеріал для подальших досліджень, які принесли йому славу та почесті по поверненні додому.

Оприлюднені чернетки для «Походження видів» датуються 1840-ми роками, а найзнаменитіша праця Дарвіна вийшла друком 1859 року.

Зібрання можна побачити за інтернет-адресою www.darwin-online.org.uk
XS
SM
MD
LG