Доступність посилання

ТОП новини

Чому поляки їздять до України по водійські права?


Єва Поштар Варшава, 18 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Останнім часом дедалі більше поляків приїжджають в Україну по водійські права, адже вони є дійсними і на території Польщі. Після того, як умови отримання прав у Польщі стали суворішими, багато поляків подалися в Україну, де водійське посвідчення можна отримати набагато легше, а часом і просто купити.

Зразок польских прав
(public domain)
Ситуація на польських дорогах – одна з найгірших в Європі. За даними Світового Банку, щороку через необережність та перевищення швидкості в Польщі гине в чотири рази більше людей, ніж у середньому по Євросоюзу.

Тому польський уряд взявся до суворішого контролю за водіями, особливо за початківцями. Щоб отримати водійські права в Польщі, потрібно пройти медичні обстеження, теоретичний курс, практичні навчання, потім скласти теоретичний та практичний іспити. За все треба платити – щонайменше близько 700 доларів, залежно від того, чи вдасться скласти іспит із першого разу. Ну і, звичайно, на все це потрібен час – щонайменше місяць, а зазвичай три й більше. «Прискорити» видачу водійських прав незаконним шляхом у Польщі чимраз складніше.

І ось тут «допомогу» сусідам запропонували деякі підприємливі власники автошкіл в Україні. У Підкарпатському воєводстві Польщі вже і дитина знає про те, що в Україні кожен зацікавлений поляк може отримати водійські права упродовж двох днів.

Посередники подбають навіть про фіктивну тимчасову прописку у Львові кожному охочому іноземцеві. Треба лише мати тисячу доларів готівкою та не більше як двічі приїхати в Україну. Що цікаво, чим далі на схід, тим це дешевше дається. У Києві та Одесі сума оплати наполовину менша.

Поляки не мають ради на українську «підприємливість»

Керівник перемишльського регіонального центру дорожнього руху, у якому проводяться іспити, Януш Ян вважає, що на такий крок ідуть у першу чергу люди, які мають обмаль часу: «Наприклад, навчання у нас триває три місяці. Потім, коли людина за першим разом не складе іспиту, треба додати наступні місяці. Бувають ситуації, наприклад, коли хтось стає на роботу практично від завтрашнього дня, але це неможливо без водійських прав – тоді в нього нема іншого виходу».

Згідно з міжнародними угодами, українські права потім без проблем можна обміняти на польські. Директор бюро у справах транспорту в мерії Перемишля Марек Яньон каже, що про адміністративну процедуру заміни іноземних водійських прав на польські говориться в указі міністра інфраструктури Польщі: «Насамперед українські права мають бути затверджені в консульстві Польщі. На основі цього документа ми надаємо наші, польські водійські права. Іноземні водійські права відправляємо назад за кордон».

Польська влада безсила, бо не може втручатись в українське законодавство щодо того, яким чином надаються водійські права. Нам сказали, що доки явище не набуло масового значення, владні органи в Польщі не будуть вживати ніяких заходів.
XS
SM
MD
LG