Доступність посилання

ТОП новини

Україна серйозно стурбована деструктивною лінією Росії і її невиваженими кроками щодо Абхазії й Південної Осетії


Україна підтверджує підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії та висловлює переконання, що розв’язок цих конфліктів необхідно шукати винятково в рамках переговорного процесу. Рішення Росії вже викликало занепокоєння, зокрема, ОБСЄ, НАТО, ЄС та США, які закликають Москву відмовитися від таких кроків і підтверджують свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії.


Коментар такого змісту стосовно останніх рішень Російської Федерації, якими вона підвищує статус відносин із Абхазією та Південною Осетією, оприлюднило в п’ятницю Міністерство закордонних справ України.

Занепокоєння, зокрема, викликають наміри російської сторони визнавати документи, видані фактичною владою цих невизнаних республік. Цим порушуються загальновизнані норми і принципи міжнародного права, наголошено в коментарі речника МЗС України.

Згадані дії продовжують деструктивну лінію Росії на руйнування домовленостей, досягнених головами держав – учасниць СНД в січні 1996 року, якими було запроваджено заборону здійснювати торговельно-економічні, фінансові, транспортні, військово-технічні та інших зв’язки з абхазькою стороною, вважають у Києві. Росія нещодавно оголосила, що виходить із режиму цієї заборони.

Такі невиважені кроки ставлять під загрозу процес мирного врегулювання в регіоні, а також суперечать статусові Російської Федерації як посередника, що входить до Групи друзів Генерального Секретаря ООН у справі Грузії, заявляє українське зовнішньополітичне відомство.

Україна підтверджує підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії та висловлює переконання, що розв’язок цих конфліктів необхідно шукати винятково в рамках переговорного процесу, мовиться в коментарі.

Україна закликає Російську Федерацію переглянути ухвалені рішення та зосередити зусилля на сприянні всебічному врегулюванню цих конфліктів на основі збереження територіальної цілісності Грузії.

У середу Росія оголосила, що на вказівку президента Володимира Путіна зміцнить свою співпрацю з Абхазією і Південною Осетією в торговельній, культурній та інших галузях, а також надасть «повний захист» тамтешнім російським громадянам – ідеться про місцевих мешканців, яким Росія масово надавала своє громадянство. Москва також має намір визнавати документи, що їх видають фактичні органи влади самопроголошених республік на території Грузії, і юридичні особи, зареєстровані в цих регіонах.

Це рішення Росії вже викликало занепокоєння, зокрема, Організації з безпеки і співпраці в Європі, НАТО, Європейського Союзу та США, які закликають Москву відмовитися від таких кроків і підтверджують свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії.

На початку наступного тижня це питання також має розглянути надзвичайне засідання Ради Безпеки ООН.

У Тбілісі ці дії Москви вважають порушенням суверенітету Грузії і кроком до анексії Росією сепаратистських грузинських територій.

Росія ж стверджує, що не має таких намірів і що ці її дії принесуть регіонові стабільність, а не підірвуть її.

Матеріали до теми:

• Кондоліза Райс «дуже занепокоєна» рішенням Росії посилити співпрацю з грузинськими сепаратистами • США, НАТО й ЄС закликають Росію відмовитися від зміцнення зв’язків із Абхазією й Південною Осетією • Росія каже, що готова до нормалізації відносин із Грузією, і закликає її зробити кроки назустріч • НАТО підтримує Грузію у зв’язку з позицією Росії щодо Абхазії та Південної Осетії • У ПАРЄ пропонують вивести російських миротворців із Абхазії і замінити їх на «справді безсторонніх» миротворців ООН • Захід непокоїть те, що Росія підтримує самопроголошені Абхазію та Південну Осетією • Грузія скликає позачергове засідання Ради Безпеки ООН, щоб обговорити російську ініціативу щодо Абхазії та Південної Осетії • Міхеїл Саакашвілі: Міжнародна спільнота має не дозволити Росії анексувати Абхазію та Південну Осетію • Євросоюз і НАТО стурбовані рішенням Москви зміцнювати контакти з Південною Осетією та Абхазією • Генеральний секретар НАТО стурбований діями Росії щодо самопроголошених республік • Росія посилить співпрацю з Абхазією та Південною Осетією
XS
SM
MD
LG