Доступність посилання

ТОП новини

Як вибратися з пробки. Психологічно


Київ, 21 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Останнім часом дорожні пробки буквально паралізували життя Києва. Подібна ситуація спостерігається і в інших великих містах України – Харкові, Донецьку, Дніпропетровську. І ця проблема має не лише технічний, але і виразний психологічний аспект.

У часи розвиненого соціалізму дорожні пробки вважалися типовою проблемою капіталістичного світу. Нині, здається, нам вдалося, принаймні, у цій царині, «догнать і перегнать» країни Заходу. Щороку в Україні кількість придбаних населенням авто збільшується на 40%. Лише у Києві зареєстровано понад 800 тисяч автомобілів, і ще близько 250 тисяч щодня прибувають у місто транзитом. Додайте до цього вкрай непристосовану до такої кількості автотранспорту інфраструктуру міст та недисциплінованість вітчизняних водіїв – і причини катастрофічних дорожніх заторів стають цілком зрозумілими.

Як подолати цю ситуацію, мають визначити фахівці іншого профілю. Та проблема дорожніх пробок має і психологічний бік. І стосується вона не лише водіїв автівок, адже у пробках стоять і маршрутні таксі, і міські автобуси. Погодьтеся, стояти годину на одній нозі у переповненій маршрутці не приємніше, ніж сидіти за кермом. Та, наразі, про водіїв. Адже, скажімо, у Києві кожен з них проводить в середньому добу на місяць у дорожніх заторах. А це неабиякий фактор стресу, наслідками якого є нервова перенапруженість, роздратованість, втома. Реагують на пробки водії по-різному. Хтось намагається читати газети, слухати радіо, робити ті телефонні дзвінки, на які зазвичай не вистачає часу, а хтось – голосно лається і прагне негайно і за будь-яку ціну з пробки вирватися, хай навіть по тротуарах і зустрічній смузі, з ризиком для себе та інших.

«Догнали і перегнали», а що далі?

Але, на думку людей досвідчених, варто ставитися до пробок філософськи. Адже, як відомо, якщо ми не можемо ситуацію змінити, слід змінити своє ставлення до неї. Тож, перше правило – зберігати спокій. Дехто навіть радить розслабитися і відпочивати. Але навряд чи це можливо практично. Та й розслаблятися не дуже варто, адже певний рух у пробках все таки є, тож читання чи ділові перемовини по телефону теж річ не дуже підходяща. А от музика, особливо класична, діє дуже добре на нашу психіку.

Найчастіше ми нервуємо і дратуємося у заторах через те, що запізнюємося – на роботу, нараду, ділову зустріч. Але нині «пробка», мабуть, найповажніша причина спізнення і ставляться до цього з розумінням. Головне – вчасно попередити. Та й зустріч пройде успішніше, якщо ви приїдете на неї зі запізненням, але цілим і спокійним, ніж вчасно, але сердитим і роздратованим. Та найбільше дратує у пробках марна витрата часу. Тому слід знайти собі якесь корисне заняття. Останнім часом все більш популярними стають аудіокниги. Таким чином можна не лише підвищувати свою культуру, але і вивчати іноземні мови.

А ще психологи радять водіям для зняття нервового напруження засвоїти метод аутотренінгу. Кажуть, у пробках він просто незамінний.
XS
SM
MD
LG