Доступність посилання

ТОП новини

Факсограм від «Нафтогазу» з ультиматумом для «Рівнеазоту»


Валентина Одарченко Сьогоднішній день для рівнян розпочався з тривожних очікувань. НАК «Нафтогаз України» попередила про відключення природного газу найбільшому рівненському підприємству – ВАТ «Рівнеазот» – у випадку, якщо до сьогодні підприємство не розірве договір про газопостачання з компанією «Укргазенерго» і не вкладе нову угоду з ДК «Газ України».

На початку квітня тиск газу у розподільчих мережах на вході до цього підприємства диспетчерська служба Львівського управління «Укртрансгазу» вже знижувала майже до критичного – з тієї ж причини. Тоді «азотівці» попереджали про катастрофічні наслідки подальшого зниження тиску – а саме можливу аварію в основному «азотівському цеху» «Аміак-2». Як пояснив заступник головного інженера підприємства Володимир Коваленко, різке припинення подачі газу може призвести до розгерметизації обладнання і витоку небезпечних речовин.

«Ось ми перебуваємо біля первинно-реформенної печі. Для її зупинки необхідно 20 годин. Якщо газ закривається – за дві хвилини все зупиниться. Це може призвести до катастрофи не тільки цього обладнання, а й усього підприємства, бо це його основний цех…», – каже Володимир Коваленко.

Власником контрольного пакету акцій на «Рівнеазоті» є компанія «Раффайзен інвест», вона ж представляє український бік у «Росукренерго»

Оскільки зупинка «Рівне азоту» загрожувала Рівному ще й зупинкою очисних споруд, які знаходяться на території цього підприємства, то кілька днів тиск вирівняли, а голова облдержадміністрації Віктор Матчук запевняв: цього більше не повториться.

«Йде суперечка між основними газовими трейдерами, які використовують у ній ситуацію, в тому числі, на «Рівнеазоті». Звичайно, ми не можемо так спокійно спостерігати, не вживаючи заходів. Я написав листа прем’єр-міністрові, пояснюючи Їй, що поки там тривають розбірки, у нас можуть виникнути дуже серйозні екологічні проблеми. І я пропонував перенести ці суперечки в юридичну площину…», – заявив голова облдержадміністрації Віктор Матчук Матчук.

Але 18 квітня керівництво «Рівнеазоту» отримало факсограму від «Нафтогазу» з ультиматумом – ліміти на паливо підприємству має виділити «Газ України», тож необхідно негайно вкладати угоду саме з цією державною компанією.

Тим часом Генеральний директор «Рівнеазоту» Михайло Заблуда пояснює, що на підставі договірних відносин постачальником природного газу на завод є ЗАТ «Укргазенерго», і ця співпраця повністю влаштовує обидві сторони.

Азотівці так опираються нав’язуванню їм нового партнера ще й тому, що власником контрольного пакету акцій на «Рівнеазоті» є компанія «Раффайзен інвест», вона ж представляє український бік у «Росукренерго». Тобто, щодоби близько півтора мільйона кубометрів газу Росукренерго через «Укргазенерго» перекачує… самій собі. Передавати таку кількість нині цінного палива в інші руки власникові зовсім не хочеться. Тому ЗАТ «Укргазенерго» виділив заводу ліміти на квітень і проінформував про це «Нафтогаз України». Однак політика уряду стосовно відмови від газових посередників лишається непохитною. У той же час рівняни не мають упевненості у тому, що через відстоювання корпоративних інтересів на хімічному гіганті й справді створиться небезпечна екологічна ситуація.
XS
SM
MD
LG