Доступність посилання

ТОП новини

Як Кремль «підгодовує» кавказький конфлікт. Відновлення осі Путін-Берлусконі? (Огляд європейської преси)


Зиновій Фрис Прага, 21 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса багато уваги приділяє сьогодні можливим наслідкам недавнього рішення президента Росії Володимира Путіна посилити зв’язки з невизнаними Абхазією та Південною Осетією. Мас-медіа пишуть також про особливі стосунки російського лідера і майбутнього прем’єра Італії Сильвіо Берлусконі, а також дуже важливий завтрашній передвиборний двобій у Пенсильванії демократів Гілларі Клінтон і Барака Обами.

Австрійська «Ді Прессе» з приводу останнього рішення Путіна щодо невизнаних кавказьких республік зазначає: «Роль Росії в конфліктах Грузії з Абхазією та Південною Осетією завжди була подвійною. З одного боку, Кремль досі не поспішав визнавати суверенітет регіонів, що відкололися, щоб не давати карти в руки чеченським сепаратистам. А з іншого боку, для Росії будь-які засоби є добрими, щоб нашкодити неслухняній Грузії. Путінське покоління досі з болем у серці сприймає той факт, що одну з найбагатших республік Радянського Союзу, колиску Сталіна і керівника НКВС Лаврентія Берії, втратили першою. Тому Москва підтримує і військово, і фінансово режими в Абхазії та Південній Осетії і підриває всі спроби Грузії досягти миру з бунтівними регіонами.

«Зближення Росії з Абхазією та Південною Осетією може спричинити ескалацію конфліктів на всій території колишнього Радянського Союзу», – наголошує британська «Ґардіан», кореспондент якої побував у сепаратистських республіках. «Ні абхазці, ні осетини не готові знову підчинитися Грузії, в той час як російські миротворці обіцяють виступити на боці сепаратистів у можливому конфлікті», продовжує видання. Судячи з усього, республіки, де досі землю орють кіньми, знову чекає насильство, підсумовує «Гардіан».

Французька «Ліберасьйон» закликає не применшувати можливість нової війни на Кавказі. «Тбілісі, – підкреслює газета, – має всі підстави для занепокоєння, а тому в грузинів може виникнути бажання ще раз спробувати відновити тут свою владу силою».

Італійська «Ла Стампа» пише про 20-годинний візит Володимира Путіна до Італії та відновлення по-суті осі Путін-Берлусконі. «Авіація, енергетика та газопроводи були в центрі уваги на зустрічі «російського царя» з майбутнім італійським прем’єром. Всі проблеми, – підкреслює видання, – вони вирішують завдяки особистій дружбі». «Ла Стампа» наводить при цьому слова Берлусконі: «Мова йде не про політику, де один одного просто поплескують по плечах, а про розуміння, яке виникає завдяки міцній дружбі між людьми і між лідерами, які починають краще розуміти один одного і вирішувати проблеми».

Повз увагу газети не пройшли слова Путіна про те, що він приїхав до Берлусконі ще й тому, що «скучив» за ним. «Берлусконі, почувши ці слова, від щастя був на сьомому небі», – іронізує «Ла Стампа».

Британська «Таймс» одну з публікацій присвятила президентській передвиборній кампанії в Сполучених Штатах, точніше головно двобою кандидатів-демократів Гілларі Клінтон та Барака Обами. Річ у тім, що у вівторок у Пенсильванії відбудуться попередні вибори, так звані праймеріз, в перебігу яких з’ясується доля дуже важливого четвертого голосу суперделегата Джейсона Олтмайра, який представляє округ у Конгресі. Якщо Клінтон вдасться перемогти в Пенсільванії, підкреслює видання, тоді їй доведеться продовжити гонитву. «Однак якщо американці вирішать, що їм потрібні просто «зміни» в чистому вигляді, то за таких настроїв кандидатура Обами підходить більше, ніж жінка, яка має за собою тягар досвіду 90-х років», – прогнозує британська «Таймс».
XS
SM
MD
LG