Доступність посилання

ТОП новини

Неідеологічна ідеологія. Якого вчення дотримуються українські партії?


Тетяна Ярмощук Київ, 21 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Політичні сили України заговорили про ідеологію. Партія регіонів на своєму з''їзді спробувала віднайти власну ідейну нішу, наразі Єдиний Центр почав перемовини про об’єднання з цілою низкою партій, чиї ідейні платформи істотно різняться. Яку ідеологію сповідують гранди українського політикуму? І чи сповідують взагалі? Чи мають українські політичні сили ідеологію?


Ідеологія, що з грецької перекладається, як вчення – це система поглядів, де оцінюється ставлення людей до дійсності та одне до одного, де відображаються інтереси різних соціальних класів та груп.

Днями Партія регіонів зафіксувала своє ідейне кредо: за визнання російської мови як другої державної і проти вступу України у НАТО. А свою ідеологію регіонали визначили, як ново-центристську, зазначив Юрій Мірошниченко: «Ми записали цю ідеологію у програму партії. Це ідеологія, яка включає у себе високі соціальні стандарти, які ґрунтуються на економічній політиці високоефективного, конкурентноздатного управління економічними процесами».

А чи є ідеологія?

Попри те, що партія «Батьківщина», яка донедавна демонструвала симпатії до Соцінтерну, стала членом Європейської народної партії, представники БЮТу не можуть назвати ідеологію, що сповідує блок. Бютівці зазначають, що вони дотримуються доктрини солідаризму.

«Ідеологія, як явище присутня в ідеологічних структурах. Наприклад, є ідеологія комунізму, ідеологія лібералізму... От немає ідеології демократизму. Коли ж говорити про доктринальні речі, то ми сповідуємо доктрину утворення солідарного суспільства. Але це доктринальне явище, ідеологією назвати поки що це складно. Якщо ж говорити де ми зліва, справа, згори чи знизу, то наша присутність у Європейській народній партії говорить сама за себе», – зазначив бютівець Андрій Шкіль.

Немає єдиної ідеології і в «Нашій Україні – Народній самообороні». Втім, за словами Лілії Григорович всі дев’ять партій, які входять до блоку схиляються до ідеології правоцентризму: «Важко сказати, щоби у блоці була ідеологія. Але у переважній більшості суб’єктів блоку, це є сили, або правоцентристські, або консервативні, або з ліберальною чи християнською ідеологією. Тому якщо визначати формат ідеології, це є правоцентристські сили».

Блок Володимира Литвина позиціонує себе, як політичну силу, що сповідує лівоцентристську ідеологію, зауважив Олег Зарубінський: «Не так давно відбувся з’їзд, де ми абсолютно чітко сформулювали, що ми є лівоцентристською політичною силою. За всіма показниками, програмовими, ментальними, складом партійців, електоральною підтримкою, яка нам і дала можливість бути у парламенті».

Лідерство замість ідеології

Втім, на думку оглядачів, єдиною по-справжньому ідеологічною політичною силою в Україні залишається Компартія. І то нерідко комуністи забувають про класову принциповість і радо йдуть на зустріч усіляким буржуазним течіям.

Решта ж українських політичних сил є утвореннями не ідейними, а лідерськими. І тільки авторитет лідера тримає їх на плаву і відрізняє від конкурентів.
XS
SM
MD
LG