Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у штаті Пенсільванія відбудуться чергові первинні вибори у рамках американської президентської кампанії


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 22 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вибори у Пенсільванії проводяться лише однією партією, Демократичною, бо Республіканська партія вже визначила свого кандидата у президенти. Це сенатор Джон МакКейн.

Сьогоднішні первинні вибори мають дати відповідь на запитання: хто з двох демократичних претендентів у кандидати, сенатор Гіларі Клінтон чи сенатор Барак Обама, має більше шансів бути номінованим на кандидата на національному з’їзді партії.

Досі Обама утримував певну перевагу за кількістю виграних ним первинних виборів і за числом делегатів, які голосуватимуть за нього на з’їзді. Але останнім часом рівень його популярності знизився, коли стало відомо, що його донедавній душпастир і близький приятель родини є радикально наставленим проповідником, який проклинав Америку і стверджував, що ісламські теракти в Нью-Йорку і Вашингтоні були заслуженим, мовляв, наслідком зовнішньої політики Сполучених Штатів.

Сам Обама заявив, що американці звертаються до релігії і обстоюють своє право посідати зброю тому, що вони буцімто незадоволені життям. Однак, за словами Гіларі Клінтон, усе зводиться до вибору лідерів: «Я пропоную лідерство, на яке ви можете покладатися. Вам відомі мої погляди, вам відомо, що я досі робила і що я зроблю у майбутньому».

Одначе для переконливої перемоги вона повинна набрати принаймні 50 відсотків голосів, що, на думку оглядачів, мало ймовірно. Політичні стратеги демократів відверто висловлюють побоювання, що партії загрожує внутрішній розбрат і це може призвести до поразки у змаганні за Білий дім на осінніх президентських виборах.
XS
SM
MD
LG