Доступність посилання

ТОП новини

Між Москвою і Тбілісі пробігла ще одна чорна кішка (відео: МіГ-29 збиває грузинський літак)


Зиновій Фрис Прага, 22 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У середу на екстреному засіданні Рада Безпеки ООН на прохання офіційного Тбілісі обговорить ситуацію навколо грузино-російського конфлікту. Засідання пов’язане з дорученням президента Росії урядові розробити заходи, які посилювали б взаємини з сепаратистськими регіонами – Абхазією та Південною Осетією. Не меншою мірою грузинську владу обурило й те, що 20 квітня нібито російський винищувач збив над територією Абхазії грузинський безпілотний літак. Міжнародна спільнота, і насамперед Сполучені Штати, висловили глибоке занепокоєння ситуацією в регіоні.

Відеозапис на якому російський МіГ-29 збиває грузинський тактичний безпілотний планер Гермес-450, 20 квітня 2008 р.

Розшифрований текст репортажу:

Кадри очевидно показують, як російський винищувач збиває безпілотний грузинський розвідувальний літак, який патрулює небо Грузії. Міністерство оборони Грузії, яке оприлюднило ці зйомки, заявляє, що інцидент стався в неділю в грузинському розкольницькому регіоні Абхазії, який контролюють підтримувані Москвою сепаратисти. Міністерство повідомляє, що кадри зняла камера на борту літака.

Полковник Військово-повітряних сил Давіт Наїрашвілі каже, що відеозапис чітко свідчить – розвідувальний літак був у повітряному просторі (Грузії), коли на нього напав літак МіҐ-29, що, за його словами, може бути тільки російським: «Характерний подвійний кіль свідчить про реактивний винищувач МіҐ-29. Це російський літак, Грузія таких не має. Так само його не мають і абхазькі повстанці-сепаратисти».

Так виглядає МіҐ-29: розроблений у 1970-х роках, він залишається складовою російських Військово-повітряних сил.

Москва заявляє, що звинувачення є нісенітницею. Але полковник Наїрашвілі каже, що радари відстежили літак, який злетів із бази в Абхазії і повернувся в Росію після нападу: «Радар свідчить, що МіҐ-29 злетів із Ґудаути в Абхазії в Грузії. Для російського МіҐ-29 цілком незаконно перебувати там. МіҐ-29 летить на південь, збиває грузинський безпілотний літальний апарат і летить на північ, перетинаючи кордон до Росії».

На початку минулого тижня Тбілісі звинуватив Москву в фактичній анексії Абхазії й іншого грузинського розкольницького регіону, Південної Осетії, після того, як президент Росії Володимир Путін віддав вказівку своєму урядові встановити тісніші зв’язки з сепаратистами.

Гелен Лонґ, Ройтерз


Інцидент із безпілотним грузинським літаком лише загострив і без того непрості взаємини двох сусідніх держав. Представник Генерального секретаря ООН Мішель Монтас заявила: «Місія ООН закликає обидві сторони утриматися від дій, які можуть призвести до ескалації напруження. ООН закликає сторони якомога скоріше розпочати серйозний діалог із питань безпеки».

А речник державного департаменту Сполучених Штатів Том Кейсі, висловивши підтримку територіальній цілісності Грузії, закликав сторони до пошуку мирного рішення.

«Ми дуже занепокоєні цим, і, як ви знаєте, в минулому було багато провокаційних інцидентів. Ми би не хотіли повторення цього чи чогось такого, що збільшило б напруження між двома сусідами...», – зазначив Том Кейсі.

Росія заперечує твердження Тбілісі

Тим часом головнокомандувач військово-повітряними силами Росії Олександр Зелін заперечив твердження Тбілісі, що грузинський безпілотний літак-розвідник збив у неділю над Абхазією російський МіҐ-29. «Російські ВПС тут абсолютно ні при чому. Нам там нічого робити», – заявив Зелін.

Міністерство ж оборони Грузії наполягає: саме Росія збила літак, і в якості доказу продемонструвало відео. Полковник Давід Наірашвілі, який командує грузинськими повітряними силами, заявив: «На відео чітко видно, що це був винищувач МіҐ-29, який вилетів з Ґудаути (колишньої радянської бази в Абхазії), наблизився до нашого літака, випустив по ньому ракету класу «повітря-повітря» і збив його, а потім повернувся на російську територію».

«Це акт міжнародної агресії»

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив у телезверненні, що він телефонував російському президентові Володимиру Путіну і категорично вимагав припинити «агресивні напади на Грузію».

«Цей крок є серйозним порушенням Статуту ООН. Це акт міжнародної агресії, це бомбардування території суверенної держави іншою країною, без будь-якого правового обґрунтування, це грубе порушення міжнародних норм», – наголосив Міхеїл Саакашвілі.

Що очікують Тбілісі і Москва від засідання Ради Безпеки ООН?

Натомість російська сторона схильна бачити джерело проблем у Грузії. Перший віце-спікер російської Державної Думи Олег Міронов заявив: «Ті дії, до яких вдається Грузія останнім часом і щодо ситуації в Абхазії, і в Південній Осетії, і у зв’язку з наполегливим бажанням знайти своє місце в НАТО, все це разом не сприяє поліпшенню російсько-грузинських взаємин. На цьому тлі і розгортаються всі події. Ну а щодо риторики, то вона взагалі характерна для грузинського керівництва. Вона дуже войовнича, але абсолютно не відповідає ваговій категорії цих політиків».

У такому ж дусі Росія розглядає і завтрашнє засідання Ради Безпеки. Представник Росії в ООН Віталій Чуркін сподівається, що для Москви це буде добрий шанс розповісти про «неконструктивні, а часом і провокаційні дії грузинської сторони».

І навпаки, Ґіві Тарґамадзе, голова парламентського комітету Грузії з питань оборони та безпеки, пов’язуючи, зокрема, останній інцидент з літаком, і присутніми в Абхазії російськими миротворцями, переконаний: «Росія дає нам сьогодні чудовий шанс показати світові, що вона представляє в цьому конфлікті агресивну сторону».

За словами Тарґамадзе, заклики Москви до збереження своїх миротворців є сумнівними і позбавленими сенсу, а тому належить порушувати питання про їхню заміну.

Матеріали до теми:

• «Грузія не має іншого виходу, ніж апелювати до світової спільноти» –військовий оглядач Коба Ліклікадзе • Захід непокоїть те, що Росія підтримує самопроголошені Абхазію та Південну Осетією • Як діє американська публічна дипломатія в Росії і Грузії?
XS
SM
MD
LG