Доступність посилання

ТОП новини

Амбіції перемагають здоровий глузд у питаннях Євро-2012


Галина Терещук Львів, 22 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Якщо уряд не вирішить найближчими днями питання про передачу аеропортів у комунальну власність міст, які прийматимуть фінальні матчі чемпіонату Євро -2012, то Україна втратить шанс на їхнє проведення. Про це заявив у Львові Президент Віктор Ющенко під час координаційної ради з підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євро. Представники 12 міст України та Польщі зібрались вперше у Львові і домовились про співпрацю в процесі підготовки до чемпіонату.

Віктор Ющенко у Львов під час брифінгу
У роботі координаційної ради взяли участь українські міністри і повноважні представники мерій 12 міст України та Польщі, які прийматимуть чемпіонат із футболу через 4 роки.

«Євро-2012 – виклик для України», – заявив Віктор Ющенко, а тому закликав урядовців не політизувати та не інтригувати довкола питань підготовки і виконувати доручення координаційної ради.

Польща отримує фінансову допомогу від Євросоюзу розміром 62 мільярди євро, Україна має шукати інвесторів для реалізації проектів.

Львівська міськрада і обласна адміністрація підписали меморандум із «Держексімбанком» про кредит на 5-7 років на суму 1 мільярд гривень. Однак як розрахується місто, яке нині має борг 300 мільйонів гривень, – це запитання, на яке мають дати відповідь депутати міськради на найближчій сесії.

Представники польської делегації скаржились, що не встигатимуть у терміни здавати усі об’єкти, як цього вимагає УЄФА, хоча уже почали будувати стадіони. Натомість в Україні ситуація виглядає значно складнішою. При цьому Президент вважає, що Україна не втратила шанс щодо Євро-2012.

«Сьогодні ми розпочинаємо етап реалізації загальнонаціональної програми. І в цьому була суть нашої розмови на засіданні. Це перший фінальний чемпіонат, який проводиться на східних теренах Європи», – наголосив Віктор Ющенко.

Уряд отримав «червону картку» від Президента за ситуацію щодо аеропортів

У Львові досі не розпочали будівництво стадіону, оскільки не визначились з інвестором. Пріоритетними у 2008 році Президент назвав розбудову 6 пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, розвиток інфраструктури, аеропортів, побудову доріг і готелів.

Цього тижня уряд має ухвалити рішення про передачу аеропортів українських міст, які приймають чемпіонат з футболу, у власність громади. Такою є позиція Президента і водночас відмінна думка уряду, який настоює на державній власності.

І Глава держави Віктор Ющенко, і президент федерації футболу Григорій Суркіс назвали ситуацію щодо українських аеропортів ризикованою. Адже до 5 травня Україна зобов’язана подати в УЄФА перелік усіх об’єктів, які мають бути збудовані за 4 роки, вказати джерела фінансування і відповідальних осіб.

До червня Україна має навести лад в питаннях підготовки до Євро

Незлагодженість у роботі влади, протистояння між урядом та командою Президента, відсутність законодавчого регулювання щодо створення інвесторам належних умов шкодять Україні у підготовці до чемпіонату з футболу.

Уже днями Президент вимагатиме від Кабміну законопроекти про концесію, державно-приватне партнерство та про використання землі для суспільних потреб і передасть їх на позачерговий розгляд у парламент.

Українські та польські представники мерій зустрінуться на спільній нараді уже в червні, в Гданську, щоб детальніше обговорювати питання, які стосуються Євро.

28 червня на засіданні УЄФА вирішуватиметься доля України та Польщі, чи спроможні вони провести Євро-2012.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко закликає припинити інтриги довкола підготовки Євро-2012 • Євген Червоненко: «Моїм головним гаслом було: від’єднайте Євро-2012 від політики взагалі. Друге гасло: вам в таксі що важливо – «шашечки» чи їхати»
XS
SM
MD
LG