Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштує ковбаса для ректора, або чи стануть «платники» фахівцями


Валентина Одарченко Рівне, 18 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – За допомогою до Президента та прем’єр-міністра звернулися студенти Рівненського державного гуманітарного університету, яким керівництво навчального закладу змінило суму оплати за навчання на 5 курсі. Це вже третій прецедент у Рівному, пов’язаний з оплатою за навчання.

У чотири рази збільшили оплату за навчання на художньо-педагогічному факультеті гуманітарного університету. Навчання на спеціаліста відтепер коштуватиме близько 8 тисяч гривень. Здебільшого обурюються майбутні п’ятикурсники. Адже якщо раніше Президент наклав вето на новий варіант Закону про освіту й заборонив змінювати суму оплати, обумовлену на початку навчання, то нині, на думку керівництва вишів, збільшити оплату дозволяє наказ Міносвіти, згідно з яким прийом на 5-й курс проводиться за результатами нових вступних іспитів.

А може, керуватися діючим Законом?

Однак стаття 61-ша Закону України «Про вищу освіту» говорить про те, що розмір оплати за навчання, встановлений один раз, не може бути змінений протягом усього строку навчання.

Проте, ректор Руслан Постоловський вважає інакше: «Наказом міністра я їх відраховую. А потім вони вступають. Складають вступні іспити… Це наказ Міністра – я нічого не можу зробити. Вони отримують бакалавра – і по наказу Міністра я їх відраховую…»

Але ж наказ – це лише підзаконний акт, – наголошує чотирикурсниця Ілона Стельмах, – тож у першу чершу потрібно керуватися Законом.

Ілона Стельмах: «Згідно з новими правилами, плата підвищується не тільки відповідно до рівня інфляції, а й до рівня підвищення комунальних послуг і зарплати викладачам. Однак підвищення оплати на 5-му курсі я вважаю абсолютно недоречним, оскільки з нами був укладений договір на 5 років. Ми будемо відстоювати дотримання умов договору, який ми підписували у 2004 році на 5 років – сюди включилася студентська рада – на боці студентів…»

Почім ковбаса для студента

На минулій зустрічі зі студентами Руслан Постоловський рекомендував студентам піти до магазину й спробувати купити ковбасу за колишніми цінами. Мовляв, увійдіть у становище викладачів, яким потрібно підвищити зарплату – пояснював керівник державного університету. Тож за кілька днів студенти таки купили ковбасу – але дешеву, і провели акцію під назвою «ковбаса для Постоловського» – бутербродами з такою студентською ковбасою пригощали всіх бажаючих, паралельно збираючи підписи до міністра освіти. Голови Верховної Ради. Президента та Прем’єр-міністра з проханням розібратися в ситуації.

Ректор Руслан Постоловський з такої «самодіяльності» дивується: «Коли вони підписували, тоді й близько не було бакалаврів. А зараз бакалаврат. Вони відраховуються – вони не наші студенти… І я не дуже боюсь, бо в мене ціна – найдешевша в Україні. До мене піде багато хто вчитися…»

Рівненські студенти – не виняток

Такі аргументи керівника не влаштовують представників Громадянської мережі «Опора», котрі підтримують студентів і наголошують на нестачі аудиторій, недостатньому обладнанні для навчання… Вони вважають – керівництво вишів змушує студентів підписувати нові угоди обманним шляхом, у той час як студенти-четвертокурсники не навчаються за нововведеною системою триступеневої освіти.

«Ми сподіваємося, що цією ситуацією зацікавилася прокуратура, яка дасть адекватну відповідь, і перемога буде за нами…», – наголосив представник «Опори» Андрій Токарський.

Поки що керівництво Рівненський державний гуманітарний університет погодилося знизити пропоновану оплату всього на 500 гривень.

Попередньо до подібних кроків стосовно випускників-бакалаврів вдалися і в комерційному коледжі та в Національному університеті водного господарства і природокористування. Але майбутні педагоги на такі «поступки» не погодились. А тим часом в Україні вже трапляються прецеденти, коли студенти-бакалаври виборюють свої права в судах. Скажімо, в Сумах правоохоронці визнали дії керівництва педагогічного університету з підвищення оплати спеціалістам протизаконними і порушили кримінальну справу.
XS
SM
MD
LG