Доступність посилання

ТОП новини

Держави Вишеградської четвірки запросили до Праги Україну


Оксана Пеленська Прага, 23 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Празі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн Вишеградської четвірки – Польщі, Словаччини, Чехії та Угорщини. Цього разу господарі запросили на засідання також Україну та Швецію. Мета зустрічі – зміцнення регіональної співпраці країн Європейського Союзу з країнами Східної Європи.

Прага, 23 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Празі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн Вишеградської четвірки: Польщі, Словаччини, Чехії та Угорщини. Цього разу господарі запросили на засідання також Україну та Швецію. Мета зустрічі – зміцнення регіональної співпраці країн Європейського Союзу з країнами Східної Європи.

Ідея Вишеграду збудована на понятті Центральної чи Центрально-Східної Європи, яке виділилось з усієї іншої Європи своїми специфічними політичними, історичними і культурними рисами. Цю специфіку першими відкрили інтелектуали, зокрема, відомий чеський письменник Мілан Кундера чи польський історик Оскар Галецкі. А на практиці реалізувати задум регіональної співпраці європейських країн вдалось у 1991 році, коли в угорському місті Вишеград відбулась перша зустріч лідерів трьох держав – Чехословаччини, Угорщини і Польщі – президентів Вацлава Гавела і Леха Валенси та угорського прем’єра Йожефа Антала.

Вішеґрад був вибраний невипадково. Саме у Вішеґраді, тодішній угорській столиці, в 1335 році відбулась зустріч польського, угорського і чеського королів, які домовились про взаємну підтримку і допомогу.

Розширення закордонної співпраці з сусідніми країнами

На початку 1993 року, коли розділилась Чехословаччина, з Вишеградської трійки стала четвірка. Тісна регіональна співпраця Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини допомагає координувати працю в багатьох ділянках – господарській, політичній, військовій. У 1999 році країни три країни з четвірки – Польща, Чехія й Угорщина – вступили до НАТО, через 5 років Польща, Угорщина, Словаччина і Чехія стали членами Європейського Союзу, й того ж 2004 року Словаччина наздогнала сусідів у союзі НАТО.

Одна з програм четвірки — «Вишеград 4 плюс» — націлена на розширення закордонної співпраці з сусідніми країнами. Цього разу на зустріч до Праги прибуває міністр закордонних справ України Володимир Огризко. Мета зустрічі — зміцнення регіональної співпраці з Україною, подальше розширення Європейського Союзу, внутрішньополітична ситуація в Україні. В колі головних тем також обговорення підсумків саміту НАТО в Бухаресті.
XS
SM
MD
LG