Доступність посилання

ТОП новини

Виставка скарбів України у Варшаві і захоплює, і обурює


Єва Поштар Варшава, 23 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Виставка скарбів України з приватних колекцій викликала велике зацікавлення у Варшаві. Збірка старожитнього мистецтва, яка вперше покинула рідні терени, демонструють у престижному Національному музеї. Вона викликала великий інтерес поляків, адже відкривали виставку два президенти — Віктор Ющенко і Лех Качинський. Але якщо в одних відвідувачів вона викликає захоплення, то в інших обурення.

Барельєф. Золото, емаль. Візантія 5-7 століття
(www.mnw.art.pl)
Близько 400 предметів розповідають про історію України від 6 тисячоліття до нашої ери – до часів Київської Русі. У залах Національного музею можна оглянути золоті прикраси, зброю (мечі, наконечники, списи), керамічні та глиняні предмети щоденного побуту (миски, амфори), та сакральне мистецтво України того часу, зокрема ікони. На виставці можна простежити розвиток мистецтва на українських теренах від Трипільської культури, через епоху скіфів, сарматів, греків, римлян, Візантії і аж до часів розквіту давньоруської держави.
Золоті сережки. 4 століття до Христа
(www.mnw.art.pl)


Багато відвідувачів захоплені побаченим. Одна з мешканок Варшави на ім’я Ганна зазначила: «Виставка мені дуже сподобалась. Дуже добре, що тут дуже багато історичної інформації. Моїй дочці найбільше подобались ці картинки, що «виходять» з рамок, тобто об’ємні голограми ікон».

«Українські землі упродовж тисячоліть були центром високої культури»

Представники Національного музею у Варшаві захоплені виставкою і наголошують, що у столиці Польщі вже давно не бачили такої значної виставки пам’яток старожитності.

«Такої виставки, яка б у такій кількості експонатів показувала низку дуже суттєвих періодів історії українських земель, досі в Польщі не було. Це прекрасна нагода для того, щоб ми усі в Польщі усвідомили собі те, що українські землі упродовж тисячоліть були центром високої культури. Ця культура відіграла велику роль у розвитку нашого регіону», – зауважив куратор виставки професор Вітольд Добровольський.

Засновниками та власниками колекції, що представлена на виставці «Україна світові. Скарби України з колекції Платар» є бізнесмени і меценати Сергій Тарута та покійний нині Сергій Платонов. Від прізвищ власників колекція і називається «ПЛАТАР». Спонсором виставки є «Індустріальний Союз Донбасу».

Речі куплені «у випадкових людей, часто грабіжників могил»

Колтка. Золото, емаль. Київська Русь 12-13 століття.
(www.mnw.art.pl)
Із власниками і походженням колекції пов’язана негативна реакція багатьох відвідувачів. Вони вважають, що показані у Варшаві старожитності здобуті незаконним способом, тобто на чорному ринку.

Скажімо, молодий варшав’янин, який назвався Марком, заявив: «Виставка мені дуже сподобалась. Приємно усе це дивитись. Однак маю і неприємне відчуття... Чи годиться у громадських установах, ще й під патронатом президентів показувати предмети, які м’яко кажучи, «невідомого походження». Одним словом – це приватна колекція, куплена від випадкових людей, часто грабіжників могил».

Археологи також висловлюють застереження

Польські археологи вказують на ще один недолік виставки: показані предмети позбавлені свого історичного контексту. Коли глядач оглядає лише золоті прикраси, він не бачить побутових предметів, зброї, одягу людей, що жили у тій самій епосі. Такий підхід не дає глядачеві уявлення про цілу епоху, переконують фахівці.

Але і скептики погоджуються, що сумніви відступають на другий план перед красою і майстерністю роботи предків, які жили на території сучасної України. Кожен, хто відвідав виставку, не залишиться до неї байдужим.

Виставка у варшавському Національному музеї триватиме до кінця червня.
XS
SM
MD
LG