Доступність посилання

ТОП новини

«Вишеградська четвірка» підтримує прагнення України і Грузії вступити до НАТО


Чотири країни об’єднання – Польща, Словаччина, Чехія й Угорщина, – а також Швеція виступають і за інтеграцію України до європейських структур.

Чотири країни об’єднання – Польща, Словаччина, Чехія й Угорщина, – а також Швеція виступають і за інтеграцію України до європейських структур.

Цим темам присвячені дві заяви, що їх підписали міністри закордонних справ цих країн на зустрічі в середу в чеській столиці Празі.

Голова зовнішньополітичного відомства України Володимир Огризко, який теж брав участь у зустрічі, назвав її результати «дуже позитивними».

За його словами, членство в Євросоюзі й НАТО є «двома головними політичними пріоритетами» України.

Держави «Вишеградської четвірки», Швеція і Україна сподіваються, що нинішній темп переговорів між ЄС і Україною приведе до того, щоб Київ якнайшвидше уклав із Євросоюзом угоду про привілейоване партнерство, мовиться в спільній заяві міністрів цих країн.

Вони вважають, що таку угоду можна було б укласти протягом головування в ЄС Чехії в 2009 році.

«Ми вважаємо, що до європейських прагнень України треба поставитися позитивно і використати їх для просування політичних і економічних реформ», – заявили міністри.

Стосовно НАТО країни «Вишеградської четвірки» вважають, що приєднання України і Грузії до Плану дій для членства в НАТО «стало б важливим кроком до поглиблення співпраці в політичній, оборонній галузі, галузі безпеки й інших».

Крім того, як повідомив міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ, учасники засідання висловилися за загальне зниження візових зборів до країн ЄС для громадян Білорусі.

На думку Польщі, Словаччини, Чехії й Угорщини, Білорусь заслуговує на тіснішу співпрацю з ЄС, але умовою для цього залишається демократизація цієї країни.

«Вишеградська четвірка» середньоєвропейських держав виникла ще як «трійка» 1991 року, коли тодішня Чехословаччина, Польща й Угорщина підписали декларацію про співпрацю на шляху до європейської інтеграції в угорському місті Вішеґраді.

Відтоді зустрічі цього об’єднання відбуваються регулярно на різноманітному рівні – голів держав, голів урядів, міністрів, начальників генеральних штабів, голів Верховних судів тощо.
XS
SM
MD
LG