Доступність посилання

ТОП новини

Скандал на Балканах викликала книга Карли дель Понте


Анамарія Рамач Белград, 23 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Нова книжка колишнього прокурора Міжнародного кримінального трибуналу з воєнних злочинів у колишній Югославії Карли дель Понте викликала в Сербії велику суперечку. У книжці наводяться твердження, що влітку 1999 року косовські албанці вбивали сербів, щоб отримати їхні органи на продаж. Зараз суперечки точаться навколо того, чи такі звинувачення правдиві, та чому дель Понте вирішила їх оприлюднити саме зараз.

Колишній прокурор міжнародного суду наводить у своїй книзі твердження, що наприкінці косовського конфлікту сотні цивільних осіб були нібито викрадені бійцями Визвольної армії Косова та перевезені до сусідньої Албанії. Серед полонених багатьох було вбито, а їхні органи продані за кордон.

Це найбільш суперечлива частина мемуарів колишнього прокурора з питань воєнних злочинів Карли дель Понте. Книга під назвою «Полювання: Я та воєнні злочинці» опублікована в Італії цього місяця.

Твердження базуються на журналістських звітах, одержаних не з першої руки. Але вони все ж викликали нові збурення у неспокійному балканському регіоні та й поза його межами.

Швейцарський уряд наказав дель Понте публічно не говорити на цю тему

Дель Понте, яка звільнилася з посади трибуналу в січні 2008 року,тепер є послом Швейцарії в Аргентині. Швейцарський уряд наказав їй публічно не говорити на цю тему і навіть заборонив їй брати участь у презентації її книги у Мілані. Провідні члени швейцарського парламенту вимагають її відставки.

Питання, яке залишається перед багатьма оглядачами, чому саме тепер? Що підштовхнуло дель Понте оприлюднити ці приголомшуючі твердження, про які вона вперше чула в 2003 році.

Співавтор книжки дель Понте – Чак Судетич, американський журналіст хорватського походження, який був балканським кореспондентом газети «Нью-Йорк Таймз» з 1990 по 1995 рік. В інтерв’ю для Радіо Свобода, він пояснив, чому наполягали на включенні твердження про торгівлю органів у книжку.

«Причиною, чому ми хотіли залучити це в книгу, є те, що люди, які пережили викрадення, родичі викрадених, члени їхніх сімей, чекали 9 років на якусь інформацію. І певно, більше могло бути зроблено та більше тиску могло бути здійснено на албанську владу в Албанії та на косовську владу у Приштині, щоб більше зробити для розслідування загибелі цих людей. Можливо, це буде поштовхом для цього», – зазначив Чак Судетич.

Офіційний Белград відразу використав опубліковані твердження

Влада у Белграді, яка все ще жалкує за втраченим Косовом, що проголосило незалежність від Сербії у лютому цього року, відразу використала ці твердження. Сербський прокурор заявив, що вони відповідають їхнім власним розслідуванням.

Речник спеціальної прокуратури у справах воєнних злочинів Сербії Бруно Векарич заявив: «Існують певні факти, які ми відкрили під час розслідування Косовської визвольної армії.У процесі нашого розслідування ми дізналися, що серби були перевезені в двох вантажівках із Косова до Албанії. Існують дві версії стосовно того, що сталося згодом. За однією, вони були затримані у таборі. А за іншою, у них вилучили органи».

За словами журналіста Чака Судетича, йдеться не про сотні, а про кілька десятків осіб. На думку журналіста, операція також не була етнічно мотивованою. Серед жертв були серби, люди з колишнього Радянського Союзу та члени інших національностей, включно з албанською. Деякі з-поміж постраждалих, за його словами, були жінки, жертви торгівлі людьми.

Він додав, що через різні причини, Гаазький трибунал не був спроможний продовжити справу через обмежені повноваження.

Сербія та її союзник Росія закликають розслідувати ці твердження. З подібним закликом виступила і міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch.

І сама Карла дель Понте довго скаржилася, що офіційні представники ООН у Косові перешкоджають їй адекватно розслідувати злочини косовських албанців. Але колишні її колеги в Міжнародному кримінальному трибуналі з воєнних злочинів у колишній Югославії кажуть, що розглянули ці обвинувачення, але вони виявилися непідтвердженими.
XS
SM
MD
LG